Kulinarna niedzielna pod znakiem Kurta Schellera

W polskiej tradycji przyjęło się, że na niedzielny obiad serwuje się rosół lub schabowy z ziemniakami i pieczoną kapustą. W moim domu staram się urozmaicać potrawy, które podaje moim bliskim i ciągle szukam inspiracji w kuchni włoskiej, francuskiej i chińskiej. Lubię także przepisy Kurta Schellera, które znajdę na stronie Akademii Kurta Schellera oraz w programie Master Chef na Polsacie. Zamiast tradycyjnego schabowego w panierce polecam schab po niemiecku.

Schab to mięso, które znajdziemy w wielu przepisach kulinarnych. Polacy jakoś szczególnie umiłowani się w jedzeniu w wieprzowiny, może dlatego poczciwe schabowe są przysmakiem wielu domów. Osobiście nie przepadam za kotletem schabowym w panierce. Wolę schab duszony na parze, który można jeść z kaszą i surówką. Danie jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Na stronie Kurta Schellera znalazłam przepis na schab po niemiecku.

Składniki:
500 gram schabu wieprzowego,
400 gram marchwi,
25 gram cukru,
25 gram masła,
2 łyżki oleju,
natka pietruszki,
150 gram bulionu,
100 gram cebuli,
400 gram ziemniaków.

Przygotowanie:
Najlepsze będą młode ziemniaki, które najpierw ugotujemy w lekko osolonej wodzie, a potem podsmażymy na patelni.

Schabowym smażymy delikatnie na oleju i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 95 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około godziny.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Gdy będzie miała złoty kolor dodajemy marchewkę i smażymy. Na koniec wlewamy bulion i dosypujemy przyprawy.

Po upieczeniu schab kroimy na grube plastry na kilka porcji. Układamy na liściu kapusty i przykrywamy marchewką. Ziemniaki dekorujemy natkami pietruszki.

Jeżeli nie masz pomysłu na niedzielny obiad, polecam przepis Kurta Schellera na schab inaczej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *