Zupa cebulowa rodem z Paryża

To przysmak kuchni francuskiej. Ulubiona zupa Paryżan. To również tani i bardzo smaczny pomysł na pierwsze danie, które rozgrzeje zziębnięte ciało. To zupa, do której ciągle wracam na blogu i odkrywam na nowo. To zupa, którą testuję, smakuję i przyprawiam, bo za każdym razem jest inna, mimo że zawiera jeden składnik – CEBULĘ. Wiecie już, że dziś o paryskiej zupie cebulowej. Zapraszam na kolejny przepis w tym tygodniu z cyklu zupy jesieni!

Zupa cebulowa ma swoje korzenie w XV- wiecznym Paryżu. W kuchni ludzi biednych brakowało składników, z których można było przyrządzić wartościowe jedzenie. W zaściankowych dzielnicach tego bogatego miasta ludzie jedni najczęściej cebulę i potrawy z niej przygotowane. Ciepłym, tanim i wartościowym daniem stała się zupa, którą szybko polubili kupcy i sprzedawcy. Po kilku latach zupa cebulowa zaczęła królować na salonach niejednego Ludwika. Zaczęto dodawać do niej wino, dzięki któremu zupie francuskiej nie dorówna żadna zupa cebulowa. Kto był we Francji ten wie, że tylko tam smakuje naprawdę wyjątkowo.

Składniki:

500 gram cebuli,

1 ząbek czosnku,

300 mln białego wina,

bulion warzywny (około 700 mln),

świeży tymianek,

sól,

pieprz,

bagietka.

Aby zupa smakowała wyśmienicie, ważne jest to, by cebula była długo duszona. Nie może być ani lekko zeszklona, ani zbyt bardzo usmażona. Musi być skarmelizowana (ma charakterystyczny brązowy kolor, zapach i lekko słodki smak). Ale od początku!

Kroimy cebulę w talarki, a czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy do niego cebulę. Smażymy na średni ogniu ciągle mieszając. Po 15 minutach cebula powinna stać się brązowa. Wtedy należy dodać czosnek i białe wino. Po dwóch minutach należy dodać bulion i gotować zupę na wolnym ogniu przez 30 minut. Na koniec należy doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Paryską zupę cebulową wlewa się do miseczki. Wrzuca się do niej grzanki lub zanurza kawałek bagietki. Warto posypać serem i podawać, gdy zupa jest dość gorąca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *