Zdrowie w szklance soku

Sok owocowy jest podstawowym dodatkiem do mojego śniadania. To najsmaczniejszy i najzdrowszy napój, dostarczający organizmowi potrzebnych składników mineralnych i witamin. Świeże i naturalne soki owocowe wyciśnięte w domowych warunkach są o wiele lepsze od napojów sprzedawanych w sklepach, rozcieńczonych wodą z konserwantami i dużą zawartością cukrów. Naturalne soki powinny być wykonane z warzyw i owoców pochodzących z upraw ekologicznych. Do przygotowania soków najlepsze będą dojrzałe owoce i świeże warzywa.

Jak przygotowywać soki?
Do wyciskania soku z warzyw lub owoców najczęściej używam sokowirówki. W przypadku niektórych surowców, pomocny jest dla mnie blender. Do przyrządzania świeżych soków może przydać się jeszcze jedno akcesorium kuchenne, tj. wyciskarka, która świetnie sobie radzi z ciężkimi do przerobienia soki-egzotycznena sok, warzywami. Wyciskarki elektroniczne są dość drogie, mimo wszystko produkt AGD polecam do zakupu. Sokowirówka oddziela sok od masy owoców.

Osobiście odradzałabym zastosowanie urządzenia do przeróbki twardych i suchych warzyw. Jeżeli chcemy zrobić sok z ziół, użyjmy wyciskarki, ponieważ sokowirówka łatwo się zatyka.

Elementarnym wyposażeniem mojej małej gastronomii jest blender. Wprawdzie nie odcedza suchej masy owocu od płynu, jednak przerabia wszystkie składniki na gęstą substancję o jednolitej konsystencji. Za pomocą blendera robię koktajle owocowe z malin i truskawek. Rewolucję owocową czas zacząć!

Owoce i warzywa na sok
Sezon letni w pełni! Wilczy apetyt na batoniki, czekoladki i lody nas nie opuszcza. Zacznijmy z tym walczyć. Z pomocą przyjdą nam soki owocowe, które zawierają naturalne cukry i mogą stanowić alternatywą dla letnich słodkości.sok-zpomarańczy Surowce do wytwarzania soków to głównie warzywa i owoce.

Niektórzy wyciskają napoje z ziół, np.: babka, aloes, łopian, mniszek lekarski, lubczyk i jarzębina. W przypadku warzyw, robimy najczęściej soki z marchwi, pomidorów, cebuli i selera naciowego. Osobiście polecam sok z buraka ćwikłowego oraz sok z brokuł, który jest nieocenionym źródłem witamin i soli mineralnych.

Jeśli chodzi o owoce, to najczęściej wybieram składniki pochodzące z ekologicznych sadów lub przywożę surowce od babci ze wsi. Mój ulubiony sok owocowy składa się z jabłek, marchewki i banana. To wspomnienie dzieciństwa! W okresie letnim robię koktajle owocowe z malin, wiśni, ananasów, truskawek i cytryn.

Soki owocowe zachowują swoje właściwości do 4 godzin po przyrządzeniu. Do domowych soków nigdy nie dodaję cukru. Jeżeli w napoju jest duża kwaśnych owoców, to dosładzam je miodem. Soki piję zawsze małymi łyczkami i delektuję się ich wyjątkowym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *