Zdrowa kuchnia włoska

Pizza, risoto, lasagne, spaghetti, tortellini i ravioli – to tylko niektóre popularne potrawy kuchni włoskiej, które zagościły na polskich stołach na dobre. Kuchnia włoska jest znana na całym świecie, wszyscy rozkoszują się smakiem aromatycznej pizzy i spaghetti. Włoskie przysmaki to także desery, takie jak: panna cotta, panettone i tiramisu oraz wyborne sery, m.in.: parmezan, mozzarella i mascarpone. Każdy region Włoch ma własne recepury kulinarne, które są inspiracją dla wielu restauratorów w Polsce. Niewątpliwie kuchnia włoska jest bardzo różnorodna, zdrowa i smaczna.

O kuchni włoskiej słów kilka
Kuchnia włoska słynie z dużej ilości aromatycznych ziół i przypraw, takich jak np.: rozmaryn, oregano, bazylia, pieprz, tymianek i estragon. Na stołach królują warzywa, m.in.: świeże pomidory, cebula, czosnek oraz oliwki. Nie zabraknie również potraw mącznych, świeżych i wędzonych ryb oraz owoców morza. Używa się dużo oliwy z oliwek i serów. Jeśli ktoś miał okazję spróbować sera Gorgonzola, który powstał w Lombardii, ten z pewnością rozkocha się w tym smaku na zawsze.pizza-tradycyjna

W kuchni włoskiej nie zabraknie potraw z makaronu, są to: lasagne, tortellini i spaghetti. Wiele dań podawana jest z sosami, najbardziej znane to: bolognese, carbonara i pesto, do których dodaje się najbardziej znane na świecie zioła włoskie: bazylię i oregano. Świetnym dodatkiem do włoskich przysmaków są tamtejsze desery, m.in.: lody, których historia powstania sięga najsłynniejszych kawiarni we Włoszech. Nie zapominajmy również o tym, że są producentem jednego z najlepszych win na świecie. Aby w pełni delektować się smakiem potraw, należy dodać do nich wino białe lub czerwone. Najsłynniejsze wino ze słonecznej Italii jest produkowane w Toskanii.

Potrawy północy i południa Włoch
Kuchnia północnych Włoch jest pod wpływem południowego Tyrolu, ponieważ można spotkać dania takie jak: gulasz i szarotkę. Królują tutaj potrawy z ryżem, ziemniakami, a nawet z wieprzowiny i wołowiny. Dania kuchni północy są bardziej kaloryczne niż  z południa. Niewiele stosuje się oliwy z oliwek w porównaniu do regionu Sycylii. Tutaj swój początek ma tiramisu i wiele doskonałych serów włoskich. spagetti_bolognese

Ojczyzną pesto jest Genua, a stolicą makaronów i sosów jest Bolonia, m.in.: tortellini i spaghetti alla bolognese. W centralnych Włoszech serwuje się wiele potraw przyrządzanych z czosnku, pomidorów i papryczek chilli. Rzym słynie z przepysznego spaghetti alla carbonara. Najpopularniejszym daniem stolicy kraju jest cannelloni – jest to rodzaj dużych klusek, w których zawija się ser, szpinak, mięso i polewa przed zapiekaniem sosem pomidorowym lub beszamelowym.

Region południa szczyci się produkcją oliwy extra virgine. Tutaj spożywa się naprawdę dużo ryb, owoców morza i pomidorów oraz używa wiele ziół i orzechów. Kuchnia włoska południa jest ojczyzną pizzy neapolitańskiej z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Podczas wizyty na Palermo możecie spróbować wyśmienitych deserów i makaronów z sosem pomidorowym.

O kuchni włoskiem mogę pisać godzinami. Do tego tematu jeszcze powrócę:) W kolejnych wpisach znajdziecie popularne przepisy kuchni włoskiej – trochę zmodyfikowane przeze mnie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *