Zastawa stołowa w Polsce

W skład zastawy stołowej wchodzą wszystkie naczynia oraz sztućce, które służą do podawania jedzenia oraz spożywania posiłków. Do wyposażenia dla gastronomii tego rodzaju nie zalicza się naczyń i sztućców, którymi przygotowuje się potrawy. Zastawy stołowe w Polsce były bardzo modne w XVII wieku. Serwisy obiadowe posiadały symbole i sceny teatralne. Już w „Panu Tadeuszu” jest mowa o serwisie obiadowym, który stał na środku stołu i przypominał koło karety i przedstawiał sceny z czasów historii sejmików. Pod koniec XVIII wieku zwyczaje dotyczące nakrycia stołu zmieniły się w całej Europie.

Zastawy stołowe z porcelany
miseczka Obecnie zastawa stołowa stanowi wyposażenie dla gastronomii typu stylowe restauracje i hotele. Najpopularniejsze są zastawy stołowe z porcelany. Znakomite gatunki wyrobów porcelanowych w Polsce świadczą o dobrym guście i smaku. Na rynku możemy kupić gotowe zestawy obiadowe, zestawy kawowe i zestawy obiadowo-kawowe.

Niektórzy producenci oferują również zestawy do dipów i serwisy dziecięce. Dużym zainteresowaniem cieszą się zestawy prezentowe, które są eleganckie i wytworne, zatem idealne na prezent z okazji ślubu, urodzin czy imienin. W Polsce wiodącym producentem serwisów obiadowych jest Chodzież i Ćmielów. Wysokiej jakości porcelanowe naczynia oferuje również Kristoff i Porcelana Bogucice. Nowoczesne i tradycyjne zastawy znalazłam w sklepie Makro.

Talerze obiadowe, sztućce i kieliszki
zastawy-stołoweW polskich restauracjach naczynia i sztućce stanowią elementarne wyposażenie dla gości. Najważniejsze są różnego rodzaju talerze (głębokie służą do zup, duże i płytkie talerze obiadowe, małe talerzyki deserowe o talerze na przystawki i sałatki). Na stole nie może zabraknąć sztućców, takich jak: łyżki, noże, widelce i łyżeczki. Ze względu na kształt sztućców oraz rodzaj serwowanej potrawy można wymienić łyżeczki do herbaty i kawy, widelce do dań głównych, widelce do ciast, łyżki do zupy, łyżki do sałaty oraz widelce i noże do ryb.

Zastawa stołowa składa się również z naczyń na napoje (kieliszki do wódki, kieliszki do wina, kieliszki do whisky, szklanek do napojów, filiżanek). Do podawania napojów i soków służą dzbanki, a do serwowania wina karafki. W skład polskiej zastawy stołowej wliczają się także naczynia przeznaczone do podawania potraw: wazy, półmiski, salaterki i kompotiery oraz do naczynia na przyprawy i sosy: solniczki, octwoniczki, musztardniczki, maselniczki, sosjerki i talerzyki do dipów.

W wielu domach używa się jednej zastawy na co dzień oraz drugiej tylko podczas wystawnych przyjęć. O tym jak nakryć do stołu i ustawić zastawę napiszę już niebawem:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *