Zasady podawania wina

W świecie wina obowiązują zasady opisujące sposób podawania, rodzaj wina a menu oraz kolejność, z jaką powinno pojawić się na stole w domu i restauracji. Przestrzeganie savoir-vivre pozwoli nam poczuć się pewniej i uniknąć niepotrzebnych gaf w towarzystwie osób, które znają się na rzeczy. Bez względu na to, czy organizujemy wystawny obiad lub uroczyste przyjęcie, czy skromne urodziny albo imprezę z przyjaciółmi – wino króluje na polskich stołach. Oto kilka wskazówek dotyczących serwowania białego, czerwonego i różowego napoju Dionizosa.

 Po pierwsze kolejność podawania

wino-białePrzed podaniem wina, warto pamiętać o kilku zasadach dotyczących kolejności serwowania trunku. Zawsze pije się wina białe przed czerwonymi, wytrawne przed słodkimi, lżejsze przed cięższymi oraz młode przed starszymi. W okresie letnim serwuje się wina lekkie i kwaskowate, a zimą – aromatyczne i ciężkie. Ponadto niezmiernie ważna jest pora dnia i okazja.

Kiedy na przyjęciu serwujemy jeden rodzaj wina, powinniśmy dobrać je do rodzaju potrawy. Kiedy podawane jest kilka rodzajów alkoholi,  dla zneutralizowania smaku, po wypiciu jednego  kieliszka, popija się wino wodą. Napój Dionizosa powinien być podawane jako najważniejszy trunek. Nie łączy się go z wódką, piwem i innymi alkoholami.

Po drugie rodzaj potrawy a wino

Do głównego dania powinniśmy podawać wino wytrawne, półsłodkie i półwytrawne schłodzone. Do dań z ciemnego mięsa serwujemy wino czerwone, a do potraw z drobiu podajemy wino białe. Ryby i białe mięso najlepiej smakują w towarzystwie wina białego wytrawnego i półwytrawnego. Do deserów najlepiej pasują wina słodkie, a także musujące. Do kawioru zawsze podajemy szampana. Powinniśmy pamiętać o tym, że wina wytrawnego nie serwujemy do śledzi, kiszonych ogórków i produktów zawierających chrzan i czosnek.

Po trzecie temperatura wina

wino-czerwoneSmak serwowanego wina jest uzależniony od temperatury. Wino deserowe podajemy schłodzone w temperaturze ok. 12-16 stopni Celcjusza. Wino różowe oraz białe najlepiej smakuje w temperaturze ok. 8-10 stopni Celcjusza. Wina rocznikowe stare powinniśmy serwować w temperaturze ok. 18 stopni Celcjusza. Wino czerwone wytrawne najlepiej smakuje w temperaturze od 16 do 18 stopni Celcjusza.

Po czwarte rytuał serwowania wina

Wino zawsze nalewa gospodarz na stojąco. Pierwsze krople trunku wlewa najpierw do swojego kieliszka, aby pozbyć się ewentualnych pozostałości z korka. Wino zawsze nalewa się z prawej strony gościa. Kieliszek powinien stać na stole, a szyjka butelki nie może jego dotykać. Kieliszki do białego wina należy napełnić nie więcej niż do połowy, natomiast kieliszki do wina czerwonego napełniamy do około 1/3. W świecie win i restauracji odrobinę trunku podaje się najpierw osobie zamawiającej alkohol. Jeżeli klient restauracji zaakceptuje trunek, kelner powinien rozlać wino wszystkim pozostałym osobom przy stole, zaczynając od kobiet.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *