Węgierski świat win

Nie bez kozery pojawiło się powiedzenie: „Nie ma wina nad węgrzyna”. Węgry bowiem należą do wiodących producentów tego alkoholu w Europie. Co ciekawe, Węgry są pierwszym krajem na świecie, w którym wprowadzono legislację wina. Madziarskie trunki znane są na całej kuli ziemskiej. W Polsce najbardziej lubiane wina węgierskie to Tokaj i Egri Bikaver, czyli słynna „Bycza Krew”. Ceny win są przystępne, zatem po alkohol od naszym południowych braci sięga wielu Polaków.

Tokajski trunek
SONY DSCW północno-wschodniej części kraju pochodzi najsłynniejsze na świecie wino Tokaj. Najbardziej popularne odmiany alkoholu to Tokaj Szamorodni i Tokaj Aszú – trunki znane były już w XVII wieku. Najlepsze gatunki wina leżakowały nawet cztery lata. Grono tokajskie zaatakowane zostaje przez szlachetną pleśń, którą później zbiera się w odpowiedniej proporcji. Wino jest wytrawne lub półsłodkie. Za dobry węgierski Tokaj trzeba zapłacić około 50zł netto.

Bycza krew
Egri bikavér to równie znany trunek zajmujący honorowe miejsce w klasyfikacji świata win węgierskich. Istnieje wiele legend wyjaśniających etymologię nazwy alkoholu. Jedna z nich zawiera historię oblężenia Egeru przez Węgrów, którzy rzekomo pili byczą krew, aby nabrać siły i wzmocnić się przed walką. wino-gastronomie-hotele-pl

Egri bikavér najczęściej występuje w odmianie wytrawnej lub półwytrawnej. Jest to ciemnoczerwone wino o intensywnym smaku, które swój początek ma w dolinie Egeru. Ceny win węgierskich typu Bycza Krew nie należą do najwyższych. Za dobrą butelkę wina zapłacisz około 17 złotych w wielu hurtowniach spożywczych.

Świat win węgierskich stoi przed nami otworem. Nie tylko Tokaj i Bycza Krew to wina godne polecenia. Bardzo dobry trunek to wina z Somló oraz z okolic Balatonu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *