Typowe składniki kuchni polskiej

O potrawach i smakach kuchni polskiej pisałam w poprzednich tekstach. Dziś chciałabym podjąć temat – jakie składniki i surowce tworzą rodzimą kuchnię? Co nas wyróżnia kulinarnie na tle innych krajów słowiańskich?Jakie owoce i warzywa jemy najchętniej i czego brakuje w naszej codziennej diecie? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w moim wpisie. Przepisy kuchni polskiej są bardzo różnorodne. Mimo wszystko łączą je surowce, które są typowe dla wszystkich kuchni słowiańskich.

Produkty mączne
Polacy jedzą bardzo dużo węglowodanów prostych oraz złożonych – to wyróżnia nas na tle innych krajów zachodniosłowiańskich. W menu nie brakuje potraw z mąki pszennej i żytniej, m.in.: pierogów, klusek, ciast.  W naszej diecie brakuje jednak produktów pełnoziarnistych, tj.: pieczywa, makaronów i kasz. Na tle innych krajów Europy wyróżnia nas spożywanie w dużej ilości chleba.   Kanapki jemy codziennie na śniadanie, a czasami i na chleb-orkiszowykolację.

Produkty mięsne
Typowe dla kuchni polskiej mięso to potrawy z drobiu (kaczki, kury, gęsie i indyki), wieprzowiny i dziczyzny (króliki, sarny i dziki). Na polskich stołach królują dania z wieprzowiny. Zamiłowanie Polaków do mięsa z kury czy ze świni jest zapisane w naszej historii. W średniowieczu nie wypasano zwierząt mięso-wieprzowena dużą skalę. Wyżywienie stanowiły niewielkie hodowle świń czy drobiu, utrzymywane w pobliżu domów. W kuchni polskiej obecne są głównie ryby słodkowodne, tj. karpie. Ryba morska na naszych stołach to śledź – serwowany tradycyjnie w wigilię. Niewiele w naszych potrawach krewetek, ostryg, homarów, które królują na stołach mieszkańców Europy Zachodniej.

Polacy ciągle jedzą za mało ryb, które są podstawowym składnikiem kwasów omega-3. Ostatnio dużym zainteresowaniem cieszy się łosoś norweski, z którym powstaje wiele przepisów kulinarnych.

Produkty warzywne i owocowe
rośliny-strączkoweCharakterystyczne warzywa w kuchni polskiej to oczywiście kapusta, cebula i buraki. Ogromną rolę w przepisach kulinarnych odgrywają także ogórki, rośliny strączkowe (groch, fasola i bób) oraz kalarepa. Niegdyś elementarnym składnikiem kuchni polskiej był szczaw i pokrzywa.

Wśród owoców królują niewątpliwie jabłka oraz gruszki w różnych odmianach. W okresie letnim spożywamy także truskawki, wiśnie, śliwki i czereśnie. Owoce stanowią składniki wielu deserów i ciast. Typowe dla naszej kuchni jest robienie dżemów na zimę oraz kompotów owocowych.

Produkty mleczne
W kuchni polskiej istotne jest zastosowanie śmietany kwaśnej oraz świeżej do zup, sosów, sałatek i marynat. Mieszkańcy naszego kraju lubią zsiadłe mleko. Na podobną skalę jak ser feta w kuchni śródziemnomorskiej, używamy twarogu, czyli sera białego, wytwarzanego z mleka krowiego. Górale jedzą oscypki i bryndzę. A na porannej polskiej kanapce nie może zabraknąć tradycyjnego żółtego sera.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *