Tradycyjne potrawy kuchni polskiej

W Polsce najbardziej popularne kuchnie świata to: włoska, francuska, chińska i japońska. Restauracji serwujących dania śródziemnomorskie i dalekowschodnie jest w naszym kraju coraz więcej. Niewątpliwie jesteśmy coraz bardziej otwarci na kuchnie europejskie, zapominając nieco o naszej rodzimej kuchni polskiej. Tymczasem polska kuchnia nie musi być nuda i ciężkostrawna. Wystarczy, że będziemy odpowiednio łączyć posiłki i jeść różnego rodzaju kasze, owoce i warzywa. Kuchnia polska jest równie zdrowa jak włoska. Sprawdźmy – jakie rodzime potrawy warto wprowadzać do codziennego jadłospisu?

Pierwsze danie w kuchni polskiej
Z czym kojarzy się Wam kuchnia polska? Pewnie wielu z Was wymieni następujące potrawy: kotlet schabowy, pierogi, kotlet mielony, flaki, bigos, golonka i zupa ogórkowa. W naszej kuchni królują niewątpliwie zupy. Najbardziej popularne to: kapuśniak, żurek, barszcz czerwony, rosół, zupa pomidorowa, zupa grzybowa i zupa ogórkowa. Stanowią pierwsze danie w jadłospisie obiadowym. Bez zjedzenia zupy wielu z Was nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania. No i bardzo dobrze, ponieważ zupy są cennym źródłem witamin i minerałów, poprawiają samopoczucie i rozgrzewają w pochmurne jesienne i mroźne zimowe dni.kopytka-z-miesem

Tradycyjną polską zupą jest chłodnik, który gościł niegdyś na stołach wielu magnatów. Jest to zupa podawana na zimno w okresie letnim, wykonana ze śmietany z warzywami. Na polskich stolach w okresie Świąt Wielkanocnych nie może zabraknąć barszczu białego, który w niektórych regionach kraju jest nazywany zalewajką. Na Święta Bożego Narodzenia serwuje się barszcz czerwony z uszkami. W niektórych częściach naszego kraju dużym przysmakiem jest zupa szczawiowa i grochówka. W niedzielę nie może zabraknąć rosołu.

Drugie danie w kuchni polskiej
wołowina-w-sosie-chranowym-przysmak-kuchni-polskiejNa pierwsze danie zwykle Polacy serwują zupę, a na drugie danie ziemniaki z mięsem oraz surówką. Najpopularniejsza potrawa obiadowa to kotlet schabowy z ziemniakami i surówkami. Do warzyw podaje się wszelkiego rodzaju gatunki mięsa wieprzowego, drobiowego i wołowego. Dużym przysmakiem Polaków jest golonka lub gotowana wołowina w sosie chrzanowym. Na polskim stole pojawia się czasami stek i befsztyk tatarski.

W rodzimej kuchni znane są przepisy z dziczyzny – od sarny i dzika po króliki i inne ptaki. Z podrobów i krwi robi się kaszankę i czerninę. Kuchnia polska charakteryzuje się bogactwem potraw mącznych. Na stołach nie może zabraknąć takich dań jak np.: pierogi ruskie, kluski leniwe, pyzy i kołduny, kopytka i racuchów. Coraz częściej Polacy jedzą różne gatunki kasz, nie tylko gryczaną i jaglaną. Wśród najbardziej znanych dodatków do drugiego dania można wyróżni mizerię, jarzyny po polsku oraz różnego rodzaju sosy jasne i ciemne do mięs.

O kuchni polskiej mogę pisać w nieskończoność. W kolejnym artykule napiszę nieco o smakach w kuchni polskiej. Na przepisy kuchni polskiej przyjdzie jeszcze czas:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *