Tajniki wypieku sernika

Pieczenie sernika może okazać się wyzwaniem dla niejednej pani domu. Największym problemem podczas przygotowania wypieku jest nadmierne opadanie masy serowej i pękanie ciasta w trakcie pieczenia. Jak zapobiec kulinarnej wpadce i upiec perfekcyjny sernik? Poniżej kilka porad z pierwszej ręki.

Po pierwsze: tradycyjny ser

Ciasto najlepiej przygotować z tradycyjnego sera białego. Powinien być trzykrotnie zmielony w maszynce. Jeżeli zdecydujecie się na zakup sera „wiaderkowego” , dokładnie przeczytajcie skład produktu. Możliwe jest to, że dodano do niego „ulepszacze” smaku, które sprawią, że sernik będzie bardzo rzadki i lejący.

Po drugie: temperatura pokojowa składników

Wszystkie składniki spożywcze powinny zostać wystawione z lodówki na minimum godzinę przed pieczeniem. Aby przyspieszyć proces ogrzewania składników, można jajka włożyć na kilka minut do ciepłej wody.

Po trzecie: pieczenie w kąpieli wodnej

Kąpiel wodna to nic innego jak pieczenie sernika z naczyniem zawierającym wrzątek. Pieczony w ten sposób sernik będzie miał delikatną, kremową strukturę i nie popęka zbyt szybko.  Piekarnik należy rozgrzać do temperatury maksymalnie 180 stopni i piec z opcją „góra-dół”. W trakcie pieczenie nie należy otwierać piekarnika. Można okryć folią aluminiową szybko rumieniący się wierzch.

Po czwarte: nie dodawać proszku do pieczenia

Nie dodawajcie proszku do pieczenia! Wasz sernik i tak urośnie! Ponadto nie ubijajcie zbyt długo masy serowej, bo szybko stanie się napowietrzona. Napuszony sernik szybko urośnie, ale i szybko opadnie.

Po piątek: nie ubijamy białek osobno

Białka z żółtkami krótko miksujemy z twarogiem na średniej prędkości mikserze.

Po szóste: śmietana kremówka

Jeżeli lubicie kremowe, delikatne serniki, to dajcie do nich śmietanę kremówkę (30% tłuszczu). Gdy nie macie śmietany w lodówce, możecie zastąpić ją śmietaną zwykłą lub jogurtem naturalnym.

Po siódme: mąka ziemniaczana

Gdy uwielbiacie twarde, zbite serniki, to możecie dodać do masy serowej skrobię ziemniaczaną lub mąkę pszenną. Ciasto będzie bardziej zwarte i sypkie.

To ciasto kuchni polskiej króluje na stołach od wieków. Jeżeli sernik popęka, nie wpadajcie w panikę. To tylko sernik! Następnym razem wyjdzie lepszy. Ważniejszy od jego wyglądu jest smak! Postaracie się więc włożyć sporo serca w to, aby masa serowa była jedyna w swoim rodzaju. Polecam sernik z masą kajmakową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *