Sztuka picia herbaty

Herbata to ulubiony napój wielu mieszkańców naszego kraju. Ten aromatyczny płyn pijemy codziennie  w ulubionym kubku, szklance i filiżance. Bardzo istotny jest ceremoniał parzenia tego napoju. Warto wyposażyć się w porcelanę stołową, elegancko podana herbata smakuje znacznie lepiej, a zapach wydobywający się z filiżanki koi zmysły i napawa optymizmem. Rytuał parzenia i picia herbaty został zapisany w księdze savoir vivre. Znajdziecie tutaj kilka praktycznych wskazówek jak delektować się herbatą w towarzystwie.

Najwygodniejszym sposobem parzenia herbaty jest zalanie torebki znajdującej się w kubku gorącą wodą. W Polsce coraz mniej osób podaje herbatę w szklance. Sposób serowania herbaty w szkle jest uważany za nieelegancki. Czasy picia herbaty z przeźroczystych szklanek dawno minęły. Z pewnością znajdziecie jeszcze w domu wiklinowe koszyczki, w które wkładało się proste szklanki. Smakiem herbaty możemy delektować się w pełni jedynie w naczyniu z porcelany stołowej. Szkło w żaden sposób nie zastąpi eleganckiej ceramiki o cieniutkich ściankach i efektownych wzorach.

herbata-gastronomie-hotele-pl

Picie herbaty w filiżance to sztuka, której trzeba się nauczyć, aby zachować „fason” i klasę w towarzystwie. Po pierwsze, zawsze trzymamy filiżankę za ucho. Nie wkładamy jednak weń palców, tylko podtrzymujemy za uchwyt. Niektórzy uważają, że w kręgach arystokratycznych było modne odchylanie małego palca pod kątem prawie 90 stopni.

herbata-gastronomie-hotele-pl

Jeżeli otrzymamy herbatę ekspresową do filiżanki, to nie pijmy weń z torebką zawierającą zwisający sznurek w naczyniu. Co w takim razie zrobić z torebką? Możemy wykorzystać popielniczkę, do której ją wrzucimy lub możemy poprosić o dodatkowy talerzyk. Podczas picia gorącej herbaty nie powinniśmy dmuchać na wrzątek, ponieważ takie zachowanie zdecydowanie nie przystoi w dostojnym towarzystwie, jest powszechnie uważane za infantylne. Pamiętajmy o podaniu cytryny do herbaty w obranej postaci. Dobrze jest wrzucić ten owoc do napoju zwykłą wykałaczką, a nie po prostu palcami, jak to często bywa wśród Polaków.  Na spodeczku obok filiżanki kładziemy cytrynę oraz ciastko. Łyżeczkę po zamieszaniu układamy również na tę część porcelany. Jeżeli pijemy herbatę przy stole, podnosimy do ust tylko filiżankę, natomiast gdy pijemy napój przy ławie, wznosimy zarówno filiżankę, jak i spodek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *