Sztuka jedzenia owoców morza

Owoce morza są uznawane w Polsce ciągle za towary luksusowe, które pojawiają się na wystawnych bankietach, przyjęciach i imprezach okolicznościowych. Mają coraz więcej zwolenników, bo kto raz spróbował hiszpańskiej paelli lub sałatki z krewetek, ten będzie eksperymentował w kuchni i zrobi przystawki na własną rękę. Nie wszyscy jednak lubią frutti di mare ze względy na wygląd i specyficzny smak. Niektórzy po prostu boją się wypróbować owoce morza, bo nie wiedzą jak je jeść. Dziś podpowiem na czym polega sztuka jedzenia krewetek, małż, ostryg, homarów i ślimaków.

Krewetki – królewicze stołów
krewetki-gastronomie-hotele-plKrewetki to najpopularniejsze i najbardziej lubiane w Polsce owoce morza. Zajmują szczególne miejsce w menu wielu restauracji, są tak samo rozchwytywane jak świeże ryby. Krewetki znajdują się nawet w pizzy czy szaszłyku – w takiej postaci nie nastręczają większych trudności – możemy jeść je tradycyjnymi sztućcami. Jeżeli owoce morza są podawane w skorupach, odłóżmy na bok widelec, weźmy kraby w palce i rozerwijmy pancerz. Najpierw odrywamy łepek i nóżki, następnie zdejmujemy pancerzyk i kładziemy go na duży talerz. Mięso krewetki będzie gotowe do spożycia, jeżeli oddzielimy od niego czarną nitkę jelita.

Małże w białym winie
Małże to samodzielne dania podawane w głębokim talerzu w wywarze lub w winie. Raj dla podniebienia to małże po prowansalsku lub z winem i pomidorami. Serwowane w wywarze z drobno pokrojonych warzyw i białego wina, wykłada się je specjalną łyżką na talerz. Do jedzenia używa się dużej łyżki i widelca. Kelner w restauracji poda także duży talerz, na który należy odkładać opróżnione skorupiaki oraz miseczkę z wodą –przeznaczoną do płukania palców.

Wykwintne ostrygi
owoce-morza-gastronomie-hotele-plOstrygi to rzadkie przysmaki na polskich stołach, podawane na surowo w lodzie, skropione sosem cytrynowym. Przez serwetkę wyciągamy muszlę i podważamy jej górną część nożykiem i odkładamy na talerz. Następnie oddzielamy nożem ostrygę od muszli. Mięso skrapiamy sosem z cytryny i wypijamy zawartość muszki. Ostrygę popijamy winem lub wodą.

Problematyczne homary
Homary i inne kraby podaje się w całości jako danie główne. Jadalna część kraba to nogi i szczypce, zaś homara to odwłok, ogon i szczypce. Trudnym zadaniem jest skruszenie pancerza skorupiaków – wymaga odpowiedniej techniki i siły. ryby-gastronomie-hotele-plZawsze można poprosić kelnera o pomoc! O wiele prościej jest, kiedy dostaniemy sztućce do owoców morza. Homary możemy jeść palcami lub za pomocą szczypiec i dwuzębnego widelca.

Ślimaki na gorąco
Przysmak Francuzów pojawia się w niektórych restauracjach w Polsce. Ślimaki są zazwyczaj podawane na gorąco. Aby wyciągnąć mięso z muszelki, potrzebujemy specjalnych szczypiec oraz wąskiego widelca, który wyciągnie z niego mięso. Następnie zawartość skrapiamy sokiem z cytryny i jemy za pomocą widelca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *