Szaszłyki z piekarnika z kurczaka

Do sezonu grillowego jeszcze daleko, a ja mam ochotę na szaszłyki z kurczaka. Jeżeli macie grill elektryczny, to możecie przygotować smaczne przekąski, które niczym się będą się różnić od tych upieczonych na świeżym powietrzu. W przeciwnym razie pozostaje zadowolić się piekarnikiem. Ale szaszłyki upieczone na ruszcie z funkcją grill wcale nie smakują gorzej. Ja spróbowałam. Poniżej przepis.

Od czasu do czasu mam ochotę na domowy fast food. Nie ma w tym nic dziwnego, bo zdrowe jedzenie też może się nudzić. Szaszłyki upieczone w piekarniku, podane z frytkami i dipami potrafią zaspokoić mój apetyt na „coś innego”. Nie potrzebujecie wielu składników, konieczne są tylko chęci i odrobina cierpliwości do nakłuwania wykałaczek.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • przyprawa do kurczaka Prymat,
  • cebula pokrojona w piórka,
  • papryka pokrojona w dużą kostkę,
  • pieczarki pokrojone na większe kawałki,
  • pomidory koktajlowe.

Mięso drobiowe (sprawdź) warto wcześniej marynować w przyprawie na kilka godzin przed wykonaniem szaszłyków. Należy je pokroić w plastry, które będą nadawały się na przekłucie przez wykałaczkę. Pierś należy usmażyć na złoty kolor, wyłożyć na ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu. Pieczarki również należy usmażyć. Pomidory i paprykę także trzeba opłukać i przygotować szaszłyki, wbijając na patyk na przemian powyższe składnik. Całość warto posypać jeszcze jakoś przyprawą (najlepiej taką do grilla). Jeżeli macie w piekarniku funkcję grill, warto z niej korzystać. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *