Świat kuchni z Polski

Bigos, pierogi, kotlet schabowy, flaki, barszcz czerwony,  kapuśniak – z czym jeszcze kojarzy się Wam kuchnia polska? To tylko jedne z wielu specjalności naszej rodzimej kuchni. Gotujemy głównie potrawy mączne i zbożowe oraz sporą ilość zup. Odwiedzający restauracje w kraju zwykle wybierają kuchnię polską. Pomimo że jest kaloryczna, to świetnie smakuje i pachnie. Polskie restauracje łączą elementy tradycyjnej kuchni staropolskiej i wielu kuchni światowych. Bowiem widoczne są również wpływy kuchni litewskiej i tatarsko-tureckiej. W kuchni polskiej nawet najbardziej wymagający znajdą coś dla siebie.

Najpopularniejsze polskie potrawy
tradycyjny-przysmak-kuchni-polskiejPodstawą naszej kuchni są zupy, które są obecne w codziennym jadłospisie wielu Polaków. Zupy są źródłem cennych dla zdrowia witamin i pierwiastków mineralnych, zawierają także sporą ilość błonnika, są lekkostrawne i niskokaloryczne. Nasze ulubione zupy to: kapuśniak, ogórkowa, pomidorowa, krupnik, barszcz czerwony i niedzielny rosołek. Na polskich stołach nie zabraknie potraw z kapusty i ziemniaków, m.in.: pierogów z kapustą, placów ziemniaczanych i bigosu.

Lubimy również potrawy mączne, takie jak: kluski, pierogi, pyzy i kopytka. Wśród deserów na pierwszym miejscu są tradycyjne ciasta pieczone na święta, tj. serniki, makowce i babki. Specyficznym polskim przysmakiem są pączki i faworki. Na stole jest wiele różnych gatunków mięs, głównie wieprzowiny i wołowiny oraz w mniejszym stopniu ryb słodkowodnych i morskich.

Zapachy i smaki w kuchni polskiej
faworkiPolskie potrawy mają typowy słony lub umiarkowanie ostry smak. W polskiej kuchni występują potrawy lekko fermentowane, np. uwielbiany przez wielu ogórek kiszony lub kapusta. Dania podawane w restauracjach są przyprawiane cebulą, czosnkiem, pieprzem, szczypiorkiem i chrzanem. Typowy w kuchni polskiej jest koper, mak i siemię lniane. Do wielu posiłków dodajemy gałkę muszkatołową, kminek i kwaśną śmietanę.

Współczesna kuchnia polska stara się wzbogacać o nowe smaki, nawet egzotyczne. Poza tradycyjnymi potrawami, jak np.: flaki, golonka, śledzie w śmietanie i żurek, na stołach królują również dania kuchni krajów azjatyckich oraz kuchni włoskiej. Stajemy się otwarci na smaki świata.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *