Świat kuchni polskiej – zupy

Specjalnością kuchni polskiej są zupy stanowiące pierwsze danie obiadowe. Bez dobrej zupy wiele osób nie wyobraża sobie dnia. W potrawie znajdziemy wiele cennych witamin i soli mineralnych, które wzmocnią nasz organizm. W jesienno-zimowe dni zupy to najlepszy sposób na rozgrzanie po powrocie z pracy. Wśród wielu polskich płynnych potraw, największe walory smakowe ma barszcz czerwony oraz żurek.

Zupa to podstawa obiadu w każdej restauracji oraz wstęp do dania głównego. Bazując na lokalnych surowcach spożywczych, powstały różnego rodzaju przepisy kuchni polskiej. Najbardziej znany w Polsce żurek to potrawa wspólna dla narodów zachodniosłowiańskich oraz środkowoeuropejskich. Biały barszcz z jajkiem to elementarne danie wielkanocne serwowane na stół od dziada pradziada. żurek-gastronomie-hotele-plW żurku znajdziemy najważniejsze składniki rodzimej kuchni: ogromną ilość śmietany, jaja, biała kiełbasa oraz czosnek. Chyba w każdym polskim domu gotuje się barszcz z buraków czerwonych. Może stanowić pierwsze danie do potraw z kapusty, m.in. krokietów, pierogów, bigosu oraz łazanek. Barszcz czerwony to standardowa przystawka na wielu polskich weselach. Po tradycyjnych oczepinach niektóre restauracje serwują barszcz czerwony wraz z pasztecikami. Uszka w czerwonej zupie to najważniejsza potrawa na wigilijnym stole. Każde święto w Polsce charakteryzuje się odrębnym menu, w którym zawsze znajdzie się miejsce dla zupy.

zupa-ogorkowa-gastronomie-hotele-plW katalogu polskich zup należy zauważyć także potrawy stricte warzywne. Kalafiorowa, ogórkowa, pomidorowa, fasolowa, grochowa – to całe spektrum potraw płynnych, znajdujących się niemal codziennie na stole wielu polskich domów. Równie smaczne są zupy grzybowe oraz chłodniki (przysmaki zakorzenione w tradycji litewskiej). Osobiście nie wyobrażam sobie polskiej kuchni bez rosołu – zupa króluje na stole każdej niedzieli. Dobry rosołek rozgrzewa organizm i stanowi obronę przed wirusami w okresie zachorowalności na grypę i przeziębienie. Zachęcam do gotowania zup! Już niedługo podzielę się z Wami moim przepisem na zupę krem z dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *