Sól i śmietana, czyli smaki kuchni polskiej

Jak smakuje tradycyjna polska kuchnia? Czym pachną rodzime potrawy? Jakie zioła najczęściej stosujemy do przygotowywania dań? Czy przepisy kuchni polskiej zawierają zbyt dużo soli? Na te i inne pytania spróbuję odpowiedzieć w dzisiejszym wpisie. O tym, że kuchnia polska jest przez wielu nieco zapomniana, pisałam w poprzednim tekście. Dziś chciałabym przyjrzeć się smakom, które rządzą na polskich stołach.

O soli na polskich stołach
Już w średniowieczu polskie dania były słone, korzenne i niekiedy ciężkie. Na stołach nie brakowało różnych gatunków mięs i kasz oraz kiszonej kapusty. Podstawowym dodatkiem do smaku była oczywiście sól, którą dodawano niemalże do wszystkiego. słony-smakiem-polskiej-kuchniPoza tym w nieco mniejszym użyciu był pieprz i gałka muszkatołowa. Zamiłowanie do solenia i przesalania potraw zostało Polakom do dnia dzisiejszego. kiszenie-podstawa-kuchni-w-polsceZiemniaki i kasza musi być zawsze dobrze przyprawiono tą drogocenną przyprawą. W zupach sól jest elementarnym składnikiem. Dlatego solimy ciągle za dużo i może dlatego w naszym kraju tyle osób choruje na dolegliwości ze strony układu krwionośnego i pokarmowego.

Kwas, ogórki i śmietana
Charakterystycznym smakiem polskiej kuchni jest kwasowość, którą łączymy niekiedy ze słodkościach. W tradycyjnych przepisach nie zabraknie potraw z ogórkami i kapustą kiszoną. Kwaśna śmietana jest stosowana do wielu surówek i sosów. Śmietana łagodzi także ostre smaki w kuchni polskiej.

Wiele potraw w kuchni polskiej ma ostry smak, który uzyskujemy poprzez dodawanie czosnku, pieprzu oraz musztardy. Słodko-kwaśny smak osiągamy poprzez dodanie niektórych owoców do potraw, np. jabłka do drobiu lub żurawina do dziczyzny. W polskiej kuchni nie zabraknie potraw z cebulą i szczypiorkiem oraz smaków korzennych i ziołowych. Szerokie zastosowanie w naszej kuchni mają następujące przyprawy: koperek, mak, gałka muszkatołowa, kminek oraz anyż. Do niektórych dań dodajemy ocet, wino i spirytus.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *