Sałatka z rukolą,suszonymi pomidorami i mozzarellą

Już wiecie, że uwielbiam kuchnię włoską po pierwsze za makarony, po drugie za lekkostrawne sałatki. Staram się przygotowywać zielone sałatki do pracy zarówno sobie, jak i mojemu mężowi. Kanapki szybko się nudzą. Warto więc przygotować coś lekkiego, smacznego i innego. Dziś śpieszę z przepisem na sałatkę z suszonymi pomidorami. Sami wiecie, jak je uwielbiam.

Składniki:

  • 1 opakowanie mix sałat lub samej rukoli,
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy słonecznikowej (osuszone i pokrojone w plastry),
  • 1 kula sera mozarella,
  • kilka oliwek (najlepsze będą czarne),
  • pół cebuli czerwonej pokrojonej w piórka,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • pół łyżeczki musztardy,
  • pół łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie takiej sałatki zajmie Wam kilka minut. Sekret jej smaku tkwi w dressingu. Warto więc na kilka minut przed pokrojeniem warzyw, przygotować sos, czyli zmieszać ze sobą ocet balsamiczny, miód, musztardę, oliwę z oliwek i wodę oraz zioła prowansalskie. Mozarellę należy pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na sałatę. Pokrojone cebulę i pomidory również położyć na liście sałaty. Na koniec kilka oliwek. Polać sosem. Gotowe drugie śniadanie do pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *