Regionalna kuchnia polska

Czy znacie regionalne potrawy kuchni polskiej? Jakie potrawy są najbardziej charakterystyczne dla Wielkopolski? A co jest przysmakiem mieszkańców Mazur? Na liście polskich dań tradycyjnych pojawiają się takie potrawy jak: zupy, mięsa, pierogi, bigos, flaki, mazury i babki. Typowe dla polskiej kuchni są smaki słone, lekko fermentowane lub kiszone. Szeroko stosowane w wielu przepisach kuchni polskiej są: kasze, śmietana, sery, cebula, czosnek, chrzan i ocet. Najważniejszym pożywieniem w kuchni polskiej jest nabiał. Poniżej trochę teorii o kuchni regionalnej.

Kuchnia południa i wschodu

pinterest

pinterest

Najbardziej znana mi kuchnia galicyjska charakteryzuje się serwowaniem zimnych przekąsek podawanym z sosem musztardowym. Tradycyjnym daniem wielkanocnym jest biały barszcz, do którego dodaje się białą kiełbasę. Wśród deserów kuchni polskiej regionu galicyjskiego powinno się wspomnieć o serniku wiedeńskim. Na południowym wschodzie Polski słynne są kulebiaki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty, gotowanym ryżem i jajami. Dania te są podawane do barszczu ukraińskiego, który jest doprawiany śmietaną.

pinterest

pinterest

Kuchnia gór
Kuchnia górali obfituje w znane wszystkim oscypki i bryndzie. Jeżeli chodzi o mięso, to na pierwszy miejscu królują dania z baraniny. Niepowtarzalny smak mają dania wykonane z kapusty (słynna góralska kwaśnica podawana z miską ziemniaków). Nieco inne smaki występują w kuchni Beskidów. Tutaj najbardziej popularny w Polsce jest żur na serwatce.

Kuchnia Mazur
W kuchni mieszkańców Pojezierza Mazurskiego najbardziej charakterystyczne potrawy to zupy z kilku rodzajów ryb, które gotuje się na żeliwnym kociołku. Standardowym daniem Mazur są klopsiki królewskie polewane białym sosem ze śmietany. Symbolem Warmii i Mazur jest muza – wrząca woda zasypana mąką. Podstawą posiłku jest kwaśna śmietana.  Dużym przysmakiem mieszkańców tego regionu są pierogi nadziewane mięsem mielonym.

Kuchnia Śląska
Najbardziej popularne są potrawy z białej i czerwonej kapusty przyrządzone z boczkiem. Na szczególną uwagę zasługują ciemne kluski z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem ziemniaków. Deser z mielonego maku podaje się na zimno z odrobiną miodu i bakalii. Jakoś nie przepadam za kuchnią Śląska. Może dlatego, że obfituje w dania z maku…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *