Pyszna i syta zupa meksykańska

Jeżeli szukacie pomysłu na smaczną i sytą zupę, to dobrze trafiliście. Mam dla Was propozycję inspirowaną przepisem, który poznałam podczas praktyk kulinarnych w jednej łódzkiej restauracji. Zupa tak jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie musicie stać nad garnkiem i doglądać. To danie dla zapracowanych, którzy pragną po powrocie do domu w zimowe popołudnie zjeść coś sytego i gorącego.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • kukurydza w puszce,
  • czerwona fasola w puszce,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 duże papryki,
  • 5 pieczarek,
  • koncentrat pomidorowy,
  • majeranek,
  • bulion,
  • pieprz cayenne,
  • papryka słodka,
  • sól.

Mięso mielone jest częstym składnikiem wielu dań meksykańskich, także tych płynnych. Można go wykorzystać w postaci usmażonej w wrzuconej do zupy ot tak lub w bardziej wyrafinowany sposób – podając w formie pulpetów. Aby je przygotować, należy usmażyć cebulę na maśle i przecisnąć przez praskę czosnek. Wymieszać z mięsem. Z mięsa robimy małe pulpety i smażymy lub pieczemy. Do gotowego bulionu wrzucamy: paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę pokrojoną i zeszkloną na patelni oraz pieczarki pokrojone w plastry. Gotujemy. Następnie wrzucamy mięso. Gdy będzie miękkie, dodajemy fasolę i kukurydzę i doprawiamy do smaku przyprawami. Dalej gotujemy, ale na małym ogniu przez ok. 15 min. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, żeby zupa nabrała koloru i wyraźnego smaku.

Przepis inspirowany ze strony: www.doradcasmaku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *