Pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie: owsianka z masłem orzechowym

Owsianka gości od kilku lat na moim stole. Jest stałym kompanem śniadań, ulubionym posiłkiem w ciągu dnia i rozgrzewającym daniem, który stawia mnie na nogi o poranku. To najlepsze danie, które w połączeniu z różnymi składnikami smakuje świetnie. Co więcej – prozdrowotne właściwości przemawiają za tym, by owsianka z mlekiem była pożywnym śniadaniem. Dziś na tapecie pyszna owsianka z masłem orzechowym. Kto się pisze?

Składniki:

  • 100 gram płatków owsianych górskich,
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 banan,
  • miód lub cukier trzcinowy.

Płatki owsiane wrzucamy do rondla i zalewamy mlekiem. Dodajemy masło orzechowe i gotujemy, aż do wrzenia przez ok. 6 minut. Gdy płatki będą miękkie, a owsianka zgęstnieje, będzie gotowa do spożycia. Owsiankę przelewamy do miseczki, dosładzamy miodem i wrzucamy kawałki banana. Pychota!

Jeżeli chcecie urozmaicić wasze śniadanie, możecie do powyższego przepisu dodać borówki lub nasiona chia, które są nie tylko bardzo modne, ale przede wszystkim zdrowe. Owsiankę możecie także gotować na mleku kokosowym, zwłaszcza gdy macie nietolerancję laktozy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *