Pomysł na wiosenny obiad: zapiekanka z cukinią i kurczakiem

Cukinia świetnie sprawdza się w wielu potrawach, m.in. leczo lub gulaszu warzywno-mięsnym. To szalenie wszechstronne warzywo, z którego można także upiec ciasto albo tartę. Doskonała jest także zapiekanka z cukinią i kurczakiem – prosta i szybka w przygotowaniu, świetna zarówno na obiad, jak i kolację. Sami wypróbujcie!

źródło: iFOODreal

źródło: iFOODreal

Zapiekanka z cukinii – przepis

Zapiekanka z cukinii to przepis, który możemy modyfikować, dodając różnego rodzaju mięsa oraz inne warzywa. Cukinia dobrze smakuje z mięsem mielonym i drobiowym. Zapiekanka z cukinii może być także z serem pleśniowym lub z kaszą jaglaną. Warzywo to daje wiele możliwości. Ja dzisiaj proponuję lekki i dietetyczny obiad oparty na prostych składnikach. Największą jego zaletą jest to, że przygotowanie zapiekanki nie zajmie Wam wiele czasu, zatem danie to może być świetnym kąskiem na kolację dla nagle zapowiedzianych gości. Bez trudu wykonacie je w 30 minut.

Składniki:

  • 2 duże cukinie,
  • 500 gram filetu z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 100 gram żółtego sera,
  • 1 szklanka jogurtu typu greckiego,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • kurkuma,
  • oliwa z oliwek,
  • kolendra.

Przygotowanie:

Filet z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie mięso z drobiu kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach (papryce ostrej, papryce słodkiej, kurkumie i kolendrze) z dodatkiem oliwy z oliwek.  Mięso wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby ładnie przeszło zapachem marynaty.

W czasie oczekiwania na kurczaka możemy umyć cukinię i pokroić w plasterki. Uwaga! Nie obieramy cukinii ze skórki, aby nie stracić cennych składników.  Produkt posypujemy solą, aby puścić sok. Nadmiar soku odlewamy.

Cebulę kroimy w piórka, a następnie zaparzyć.

Jajka należy wymieszać z jogurtem i doprawić solą oraz pieprzem.

Naczynie żaroodporne  wysmarować olejem, a następie na spodzie ułożyć cukinię oraz odrobinę kurczaka i tak na przemian, aż skończą się składniki.

Całość trzeba zalać jajkiem wymieszanym z jogurtem oraz posypać startym serem. Zapiekać przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Cukinia powinna być miękka i rumiana. Gotową zapiekankę polecam posypać świeżym koperkiem lub szczypiorkiem. Zamiast sera żółtego można także wypróbować ser mozarella, który doda trochę innego smaku do naszej zapiekanki. Warto także dodać do zapiekanki pomidorki koktajlowe (jak na zdjęciu).

U mnie sezon na dania z cukinii rozpoczęty. Zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu, gdyż warzywo to jest szczególnie cenione za wartości odżywcze, bo zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, ponieważ w większości składa się z wody, zatem może być składnikiem diety osób dbających o linię 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *