Pij sok z jabłek na złość Putinowi :)

W prasie, w telewizji i w radio najmodniejszym tematem są jabłka. Ponoć mamy je jeść na złość prezydentowi Rosji. Nie trzeba nikomu wyjaśniać stąd takie hasła i slogany w mediach. Mnie specjalnie nie trzeba namawiać do jedzenia tego rodzaju owoców. Jabłka jem i jeść będę – i nie tylko na złość, ale dla zdrowia i urody. Jabłko jest ze mną w pracy. Z jabłkiem zaczynam drugie śniadanie. Z jabłkami przygotowuje domowe wypieki znane w kuchni polskiej od wieków. Tym razem przyszedł czas na przygotowanie soków jabłkowych. Przeczytajcie poniżej jak zrobić orzeźwiające soki owocowe z jabłek.

źródło:pinterest

źródło:pinterest

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Istnieje wiele badań dowodzących o zdrowotnych właściwościach jabłek. I tak po pierwsze – wystarczy zjeść dwa owoce dziennie, aby móc regulować poziom cholesterolu we krwi. Po drugie, znajdziemy w nich witaminy i sole mineralne potrzebne nam do codziennego funkcjonowania (witaminy młodości, witaminę C i wiele innych). Po trzecie, jedzenie jabłek odchudza – to nie żart! Dzięki obecności pektyn w owocach dochodzi w organizmie do hamowania apetytu i regulacji procesów trawiennych.

Poniżej sprawdzony przepis mojej babci na sok jabłkowy. Polecam pić go każdego dnia – rano i wieczorem! Jest nie tylko bardzo zdrowy, ale i pyszny w smaku. Idealnie gasi pragnienie, podobno działa antybakteryjnie i wspomaga pamięć i koncentrację. Nie wspomnę o oczyszczających właściwościach (działanie detoksykacyjne).

TUTAJ PRZEPIS:

Do przygotowania soku z jabłek potrzebujecie jedynie 6 zdrowych, dużych jabłek, 3 marchewki i korzeń imbiru. To tyle. Oczywiście nie odbędzie się bez sprawdzonej sokowirówki. Wrzucamy do niej obrane owoce i po kilku minutach mamy gotowy sok z miąższem. Gdy sok będzie zbyt kwaśny, polecam dodać kilka łyżeczek cukru pudru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *