Pieczemy mięso: karkówka w rękawie

Polacy uwielbiają karkówkę. Mięso świetnie sprawdza się na grilla, a w połączeniu z piwem i dobrym towarzystwem są najlepszymi kompanami letnich wojaży. Jeżeli chcemy szybko przyrządzić coś mięsnego na niedzielny obiad, możemy przygotować karkówkę pieczoną w rękawie. Każdy powinien sobie poradzić z przygotowaniem. Warto jednak wcześniej zmarynować mięso, dzięki temu karkówka będzie smaczna i aromatyczna. Oto przepis.

Karkówka pieczona w rękawie jest bardzo soczysta i miękka. Można podawać ją na gorąco wraz z ziemniakami na obiad lub na zimno, jako przystawka lub nawet dodatek do kanapek. Zwolennikom naturalnych aromatów z pewnością posmakuje karkówka pieczona w ziołach.

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 kg mięsa,
  • 2 łyżki majeranku,
  • szczypta rozmarynu,
  • szczypta tymianku,
  • 6 łyżek oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • papryka słodka.

Powyższe przyprawy mieszamy ze sobą i dodajemy olej. Mamy gotową marynatę. Mięso myjemy i starannie osuszamy. Następnie marynujemy karkówkę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej mięso marynować wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Przed pieczeniem karkówkę warto podsmażyć z dwóch stron po ok. 5 min. Mięso wtedy można posypać słodką papryką. Gdy wystygnie, włożyć do rękawa foliowego i obłożyć cebulą pokrojoną w piórka, kilka ząbków czosnku i marchewkę. Mięso piec przez ok. 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Uwaga: to jest bardzo prosty sposób na marynowanie karczka. Polecam także marynatę z wina. Warto również wypróbować pieczenie tego mięsa w całości w warzywach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *