Piece do pizzy opalane drewnem

Piec do wypiekania włoskiej pizzy to moje kuchenne marzenie. Posiadając nawet najlepszy przepis na ciasto do pizzy i dostosowując się do wszystkich jego wskazówek, nie uzyskasz takiego efektu jak po upieczeniu ciasta w sprzęcie gastronomicznym dedykowanym stricte do pizzy. Profesjonalne piece do pizzy opalone drewnem to także ciekawy element aranżacyjny wyposażenia kuchni. Nadają atmosferę ciepła i przytulności każdej gastronomii. 

piece-do-pizzy-gastronomia-hotele-plMyśląc o kompleksowym wyposażeniu gastronomii nie można zapomnieć o różnego rodzaju urządzeniach typu piece, warniki, bemary, witryny chłodnicze – lista sprzętu jest naprawdę długa. W mojej restauracji na pewno zdecyduje się na piec do pizzy opalany drewnem według włoskiej technologii.

Wypiek pizzy w dobrym piekarniku to najważniejszy element przyrządzenia dobrej pizzy. Sekret pieca tkwi w eliptycznym przekroju pozwalającym na wypiek w wysokiej temperaturze (w przedziale 300-400 stopni Celsjusza). Równie istotny jest rodzaj drewna, pozwalający na stałe promieniowanie ciepła wewnątrz urządzenia.

Piece do pizzy opalane drewnem zbudowane są z cegły szamotowej oraz stali kwasoodpornej. Wygodnym rozwiązaniem dla wielu gastronomii są obecnie piece mobilne – łatwe w obsłudze urządzenia można przemieszczać w pomieszczeniu przeznaczonym do gotowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *