Parzymy zieloną herbatę

Do picia zielonej herbaty nie trzeba nikogo przekonywać. Jej zdrowotne właściwości poznali już Europejczycy i w wielu domach zielony napój zastępuje poranną kawę.  Jest najstarszą herbatą na świecie, liczy ponad 5000 lat. Parzenie zielonej herbaty to prawdziwa sztuka. Warto wiedzieć jaki rodzaj herbaty wybrać i jak parzyć, aby uzyskać najlepszy smak i aromat. Dziś dzielę się z Wami moim wskazówkami na temat parzenia herbaty.

Zaparzanie herbaty krok po kroku

Niezmiernie istotny jest wybór herbaty. Najlepsze są oczywiście odmiany liściaste. Dobre gatunki herbaty mają duże liście w kolorze ciemnozielonym, po zaparzeniu opadają na dno filiżanki. Herbaty spakowane w torebkach i w postaci granulek mają delikatniejszy aromat i mniej właściwości smakowych. Aby przygotować filiżankę napoju, potrzebna będzie mała łyżeczka zielonej herbaty.zielona-herbata-w-kubku

Temperaturę wody należy dobrać do gatunku produktu spożywczego. Niektóre rodzaje herbaty zalewamy bardzo gorącą wodą, inne powinny być parzone w temperaturze wynoszącej maksymalnie 70 stopni Celsjusza. Herbaty rozdrobnione z reguły parzymy krótko, a o dużych liściach nieco dłużej. Aby wrzątek osiągnął 70 stopni Celsjusza, musimy odczekać około 14 minut. liście-zielonej-herbatyWoda, którą zaparzamy herbatę powinna być filtrowana, miękka, pozbawiona magnezu i soli wapnia. Jeżeli zalejemy zieloną herbatę wrzątkiem, napar stanie się żółtawy, mętny i gorzki.

Krótkie parzenie herbaty (około 3 minuty) sprawia, że napar będzie działał orzeźwiającą i pobudzająco. Długie zaparzanie daje napój relaksujący i odprężający. zaparzaczDietetyce uważają, że te same liście można zaparzać dwa lub trzy razy. Herbata zielona zapiera kofeinę, zatem nie powinniśmy spożywać jej w nadmiarze.

W wielu restauracjach dostępne są ciekawe akcesoria i produkty ułatwiające parzenie herbaty. Na rynku możemy kupić zaparzacze tradycyjne i nowoczesne, kubki trzymające ciepło, podgrzewacze i sitka do parzenia. Zaparzacze możemy umieścić w kubku, filiżance i czajniku. Podczas przyrządzania herbaty wykorzystuję czasami sitko, w którym umieszczam liście.

Zielona herbata ma zbawienny wpływ na mój organizm. Do napoju dodaję zawsze plasterek cytryny, kostkę lodu i w takiej postaci herbata świetnie sprawdza się podczas upałów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *