Owoce morza w kuchni

Polacy jedzą wciąż za mało ryb, nie wspomnę już o owocach morza, które dla niektórych są kuchenną abstrakcją. Tymczasem w wielu krajach, owoce morza, po włosku zwane frutti di mare, to nie tylko ekskluzywny artykuł spożywczy, ale i podstawa codziennej diety. Owoce morza są szeroko dostępne w menu kuchni śródziemnomorskiej, jednak na te najbardziej wyborne potrawy z frutti di mare wciąż mogą pozwolić sobie osoby z zasobnym portfelem. Do najpopularniejszych owoców morza serwujących przez restauracje w naszym kraju należą: krewetki i małże.

Krewetki z dodatkiem masła
świeze-ryby-gastronomie-hotele-plSkorupiaki są niezwykle cenione przez dietetyków za witaminy z grupy B, selen, jod oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Krewetki należące do grupy skorupiaków, są świetnym afrodyzjakiem. Zawierają cynk, który stymuluje niektóre hormony i wzmaga płodność.

W naszym kraju krewetki nie występują w naturze. Sprowadzamy je z Morza Północnego, posiadają jasnoróżową barwę. Po ugotowaniu lub podsmażeniu zyskują nowy kolor – intensywnie różowy. W wielu restauracjach krewetki podaje się obrane, bez pancerza. Najlepiej smakują smażone na maśle z dodatkiem chilli i czosnku. Osobiście polecam sałatkę z krewetami i parmezanem.

Małże z dodatkiem wina
małze-gastronomie-hotele-plMięczaki tego rodzaju wciąż są nieocenione w Polsce. Są źródłem pełnowartościowego białka i wielu witamin (PP,B12, A i D). Małże morskie zawierają cynk i wapń, zatem dobroczynnie wpływają na kości, włosy i paznokcie. Co ciekawe, małże są niskokaloryczne i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.

Małże z dodatkiem wina świetnie pasują na romantyczną kolację we dwoje jako dodatek do paelli z kurczakiem. Mięczaki dobrze smakują zapiekane z serem w maśle czosnkowym lub w sosie śmietanowym z bukietem duszonych warzyw. Warto weryfikować świeżość kupowanych produktów, niektóre owoce morza mogą powodować zatrucia.

Frutti di mare to prawdziwe wyzwanie dla mnie – amatora kuchni włoskiej. Póki co poznaję świat mięczaków i skorupiaków od strony degustacyjnej. Jestem zachwycona smakiem krewetek. Myślę, że zaczną Was przekonywać do owoców morza w polskim wydaniu już niebawem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *