Ostrygi – rarytas na specjalną okazję

Ostrygi to wyjątkowy przysmak, na który pozwalam sobie od święta i w szczególne okazje. Niektórzy twierdzą, że ostrygi to najlepszy wśród afrodyzjaków, to synonim luksusu i wyjątkowości kulinarnej. Nie wszyscy jednak są gotowi wypróbować zawartości muszli, po prostu brzydzą się wodnych żyjątek o półpłynnej i galaretowatej konsystencji. Wiele osób ostrygi je pod wpływem obróbki termicznej (smażenie lub gotowanie). Osobiście uważam, że najlepszy sposób podawania ostryg jest na surowo z lodem i sokiem z cytryny.

Świeże ostrygi

Najpopularniejszym sposobem serwowania ostryg we włoskich restauracjach jest podanie ich surowych na półmisku z odrobiną soku z cytryny. Aby dostać się do najcenniejszego smaku, powinniśmy mieć w zanadrzu ręki specjalny nóż. Za jego pomocą należy otworzyć muszlę, aby dostać się do mięsa. Wodę z muszli powinniśmy zlać do miski, a mięso zamoczyć w zimnej wodzie, aby usunąć resztki muszli W niektórych restauracjach ostrygi serwowane są w otwartych muszlach. Owoce morza najlepiej smakują skropione sokiem z cytryny i solą. Możemy jeść palcami, co w ogóle nie będzie nietaktem.

Sztuka jedzenia

Tuż przed zjedzeniem mięso ostrygi skrapla się sokiem z cytryny. Dodaje się pieprz zmielony. Ostrygę kładzie się na języku, do ust wlewa się wodę zawartą w muszli, dociska się ją do dziąseł, aż woda rozpłynie się w jamie ustnej. Przed zjedzeniem mięsa powinno się wypić łyk wina i zjeść pieczywo czosnkowe z masłem. Można zjeść ostrygę nadziewając ją na widelec, a następnie wypić resztki z muszli. W pobliżu powinien znaleźć się talerzyk, na który położymy puste muszelki. Niektóre restauracje stawiają także obok miseczkę z wodą, w której można opłukać palce.

pinterest

pinterest

Przyrządzone ostrygi

W jaki sposób przyrządzić ostrygi, kiedy nie chcemy zjeść ich „na surowo”? Świeże ostrygi również wyjmujemy z muszli i przygotowujemy do pieczenia, mocząc je w gruboziarnistej soli. Wsypujemy odrobinę pieprzu i bułki tartej i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 230 stopni. Możemy pokusić się także o przygotowanie zupy z ostryg. Do jej przygotowania potrzebujemy również jajek, cytryny, śmietany, mąki i bulionu rybnego. Robimy zasmażkę na oliwie i dodajemy do nich bulion rybny. Ostrygi w zupie najlepiej smakują w postaci zmielonej. Na koniec wlewa się kwaśną śmietanę zmieszaną z żółtkami i cytryną.

pinterest

pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *