Od kuchni o Mołdawii

Kuchnie świata są tak różnorodne, że nie sposób scharakteryzować je kilkoma słowami. O rumuńskich przysmakach można powiedzieć, że są wysoko odżywcze, gotowane, duszone lub pieczone, bogate w zioła i przyprawy, warzywa i mięsa wieprzowe. Przebywając w delcie Dniestru, miałam okazję spróbować besarabskich przysmaków i tradycyjnej potrawy kuchni mołdawskiej – mamałyki oraz kugielu – słodkiego świątecznego ciasta z rodzynkami. Potrawy warzywne i mięsne, jakie zakosztowałam w Kiszyniowie stały się inspiracją dla dań, które wypróbuję już niebawem w swojej kuchni polskiej.

Warzywa – kuchni smak

warzywa-w-kuchni-moldawiiDawniej kuchnia mołdawska była uznawana za jedzenie ludzi biednych i opierała się na zakwasie z pszenicy i piklach z roślin. Obecnie kuchnie bałkańskie, w tym kuchnia rumuńska i serbska słynną z odważnego łączenia smaków różnych składników.

Podstawowe artykuły spożywcze to mięso, ziemniaki oraz kapusta. Ponadto duże znaczenie w kuchni mołdawskiej odrywają świeże ryby i wina. Wiele dań jest przygotowywana z zamarynowanych i konserwowanych warzyw, m.in.: papryki, pomidorów, ogórków. Potrawy są gotowane na ruszcie na węglu drzewnym.

Ciorba i mamałyga 

ciorba-danie-kuchni-moldawskiejW restauracji w Kiszyniowie jadłam mołdawską zupę ciborę oraz mamałygę z posoloną rybą, owczym serem i mlekiem. Mamałyga jest narodową potrawą Mołdawii. Podobno dobrze smakuje okraszana olejem lnianym. Jak dla mnie mamałyga przypomina bardziej pulentę – danie kuchni włoskiej. Na deser zamówiliśmy śliwki z orzechami i śmietanką. W kuchni tego kraju większość deserów jest nadziewana owocami, tj.: pigwą, jabłkami, morelami i orzechami.

Podczas podróży winnym szlakiem zatrzymałam się w jednym z okolicznych miasteczek słynącym z hodowli owiec. Tutaj wypróbowałam dania z baraniny, które serwowane było z białym winem Cahors. W kuchni mołdawskiej mięso najczęściej podaje się pieczone lub smażone. Niestety nie miałam okazji wypróbować grillowanego mięsa z kurczaka, które jest uważane za przysmak mieszkańców Naddniestru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *