Neapolitańska i sycylijska, czyli o pizzy

Większość Polaków uwielbia jeść pizzę, ponieważ ma niepowtarzalny smak, wyjątkowy aromat i świetne połączenie składników. Ponadto zawsze możemy zrobić pizzę taką jak lubimy – mięsną, serową czy wegetariańską. W naszym kraju pizzerie powstają jak grzyby po deszczu, a kluczem do sukcesu są nie składniki, ale wyjątkowy przepis na ciasto do pizzy. Nie wiem czy wiecie, ale pierwsza pizza powstała w 1889 roku. Wówczas Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata, na której cześć przygotowano specjalną potrawę, która przeszła do historii.

Pizza neapolitańska
Przepis na ciasto do pizzy musi być wyjątkowy, aby zjednał sobie rzesze konsumentów naszej gastronomii. Ne musimy od razu zakładać, że będzie to zwykły fast food w wersji podstawowej.kawałek-pizzy Ciekawym rozwiązaniem jest wprowadzanie do menu pizzy włoskiej, np.: sycylijskiej i neapolitańskiej. Oryginalnym włoskim rodzajem pizzy jest neapolitańska, której wykonanie wymaga dokładne trzymanie się przepisu na ciasto i sos do pizzy. Zawiera ona lokalne składniki, które są nieodłącznym elementem kuchni włoskiej. pizza-sycylijskaSą to pomidory San Marzo, które rosną w okolicach Wezuwiusza, ser mozzarella, robiony z mleka krów wypasanych w półdzikich warunkach w Kampanii. Co więcej ważny jest dobór odpowiedniej mąki do pizzy: powinna być raczej chlebowa, a niż tortowa. Ciasto powinno być robione ręcznie, bez używania żadnych artykułów kuchennych. Ważny jest również odpowiedni piec do pizzy: opalany dębowym drewnem, który potrafi długo utrzymać temperaturę do 500 stopni Celsjusza przez dwie minuty. Pizza neapolitańska jest krucha i chrupiąca, w jej skład wchodzi: czosnek, pomidory, oregano, mozzarella i oliwa z oliwek.

Pizza sycylijska
Ze względu na popularne rodzaje pizz, typu: Margherita i Capricciosa, do menu naszej restauracji możemy wprowadzić pizzę sycylijską, bianca lub lazio. sos-do-pizzyPizza sycylijska wykonana jest na prostokątnym spodzie i znacznie grubszym niż pizza neapolitańska. Jest dodana najczęściej z sosem pomidorowym, serem i dodatkowymi składnikami, jak np.: salami, oliwki, owoce morza i warzywa.

Pizza bianca charakteryzuje się białym sosem, który jest wyrabiany na bazie koziego mleka lub pesto. Nazwa odnosi się do chleba zapieczonego z odrobiną oliwy z oliwek, solą i liśćmi rozmarynku. W wielu częściach Włoch serwuje się pizzę lazio, którą piecze się w kuchenkach elektrycznych. Ciasto powinno mieć grubość od 1 do 2 cm. Osobiście polecam jednak piece do pizzy opalane drewnem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *