Mój ulubieniec: piernik z herbatą

Lubicie pierniki? Wielu z Was pewnie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Ja pierniki piekę przez cały rok. Ostatnio miałam ochotę na piernik z herbatą według receptury mojej babci. To najlepszy piernik jaki jadłam.  Jest bardzo delikatny, puszysty i aromatyczny. Od razu po upieczeniu jest miękki i gotowy do zjedzenia.  Polecam wypróbować. Przepis kulinarny znajdziecie poniżej.

Składniki spożywcze:

– 1 szklanka miodu sztucznego,

– 3 szklanki mąki pszennej,

– 1 szklanka oleju,

– 1 szklanka cukru,

– 4 jajka,

– 2 łyżeczki sodu,

– przyprawa do piernika Prymat,

– szczypta soli.

Przygotowanie:

Przygotować napar z herbaty (polecam Sagę). Ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę. Wszystkie składniki wymieszać i utrzeć. Na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.

To naprawdę bardzo dobry piernik. Świetnie sprawdza się jako deser do obiadu lub ciasto do kawy. Polecam polać piernik polewą czekoladową i przełożyć ciasto konfiturą (np. śliwkową). Niebo w „gębie”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *