Mój sposób na antygrypinę

Początek października przywitał mnie jesiennym przeziębieniem. Męczący katar i uporczywy kaszel nie dawały mi spokoju. Zwykle nie sięgam od razu po środki farmakologiczne, ratuje się domowymi sposobami na grypę i przeziębienie – począwszy od zwykłego syropu z cebuli oraz soku malinowego. Ostatnio szalenie popularna w Internecie jest antygrypina – przepisem na prostą miksturę, wzmacniającą odporność, dzielą się blogerzy  i internauci. Niektórzy twierdzą, że ta prosta mikstura potrafi zwalczyć wirusy w kilka dni. Ja osobiście polecam ją przyjmować każdego dnia, aby zapobiec przeziębieniu. Poniżej przepis na moją sprawdzoną antygrypinę.

źródło: vivalazycie.pl

źródło: vivalazycie.pl

Składniki na jeden duży stoik:

  • 4 pomarańcze,
  • 3 cytryny,
  • 4 cm korzenia imbiru,
  • pół litra miodu płynnego.

Sposób przygotowania:

Cytrusy bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą – najlepiej za pomocą szczoteczki szorujemy ich skórkę, którą będziemy używać do naszej mikstury. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na mniejsze kawałki na tarce. Pomarańcze i cytryny kroimy na mniejsze kawałki. Pamiętamy o tym, aby usunąć z nich pestki. Całość zalewamy miodem i miksujemy aż powstanie mikstura o konsystencji dżemu. Wówczas przygotowujemy stoik – najlepiej go wcześniej wyparzyć, jeżeli przechowywaliśmy w nim  inne przetwory.

Antygrypinę polecam jeść codziennie, np. rano na kanapki lub grzanki lub dodawać do herbaty. Mikstura z cytrusów, imbiru i miodu sprawdzi się również jako „krem” do panacakes lub brownie. Możemy zmienić jej smak, dodając inne przyprawy, np. cynamon i goździki – wówczas zyska nowy, korzenny aromat.

Moją antygrypinę je cała rodzina i póki co wszyscy są zdrowi. Uwaga! Jeżeli dziecko ma uczulenie na cytrusy, lepiej nie ryzykować i nie podawać jemu tego domowego leku na przeziębienie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *