Młynki do kawy

Esencja smaku kawy tkwi w jego mieleniu. Bariści uważają, że to najważniejszy etap przygotowania „małej czarnej”. Mielenie kawy jest kluczowe dla aromatycznego espresso. Jeżeli zależy Wam na przygotowaniu prawdziwej kawy włoskiej, proponuję zakup nowego akcesorium kuchennego. W zaciszu domowego ogniska powstanie wyjątkowa w smaku kawa, pod warunkiem, że wyposażycie gastronomię w młynek. Na rynku znajdziecie kilka rodzajów tego AGD. Do użytku codziennego wystarczy Wam prosty młynek elektryczny lub ręczny. Nieco droższe są młynki żarnowe.

źródło:Pinterest

źródło:Pinterest

Kawa z młynka elektrycznego
AGD tego rodzaju można podzielić na udarowe oraz żarnowe. Młynki elektryczne wystarczy podłączyć do gniazdka, a następnie ustalić wielkość przemiału ziarenek i ilość parzonych kaw (młynki żarnowe). Natomiast urządzenia udarowe są nieco gorsze, ale i tańsze. Nie pozwalają na kontrolę grubości przemiału. Bardzo często powodują, że aromat ulatuje. Na rynku AGD znajdziemy także młynki sterowane komputerowe, posiadające programy do mielenia grubości ziaren.

Ręczne mielenie kawy

źródło:www.czterykaty.pl

źródło:www.czterykaty.pl

Pierwsze młynki do kawy pojawiły się jeszcze w XVI wieku. Do dziś tego rodzaju wyposażenie dla gastronomii nie traci na popularności, bo mielenie kawy to bardzo ważne zajęcie w każdej kawiarni i restauracji. Dobrze przygotowane ziarna zaparzone wrzątkiem smakują wybornie. Miłośnicy kawy twierdzą, że nic nie zastąpi ręcznego mycia kawy. Ponadto młynek ręczny mieli równomiernie, co ma podobno znaczenie dla smaku i mocy kawy. Niestety nie sprawdzają się do mielenia kawy na espresso.

Elementy dobrego młynka do kawy

Wybór dobrego młynka do kawy przyprawia o zawrót głowy. Najważniejszym elementem akcesorium do przygotowania „małej czarnej” jest pojemnik na zmielone ziarna. Powinien mieć odpowiednią wielkość, tj. od 50 do 250 gram oraz być bardzo szczelny. Bardzo ważna jest także kolba, która pozwala na wygodne przekładanie kawy do sitka. Dobry młynek może być wyposażony w tackę na odpady, wyświetlacz cyfrowy oraz antypoślizgowe nóżki. Istotne mogą wydawać się pokrętła do regulacji grubości oraz wielkości przemiału. Przed zakupem młynka do kawy warto zwrócić uwagę na takie funkcje jak np.: programator czasowy mielenia kawy, automatyczne wyłączenie oraz automatyczne programowanie.

Jeżeli zależy Wam na dobrej jakości kawie, nie ma co oszczędzać na młynku. Koneserzy małej czarnej zauważą różnicę w przygotowaniu kawy w młynku ręcznym i udarowym. Do zapalenia espresso najlepszy będzie młynek z płynną regulacją grubości ziarna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *