Kulinarna „moda” na owoce morza

Krewetki, homary, ośmiornice, małże,  kraby, raki i kalmary to królestwo owoców morza, które ostatnio goszczą coraz częściej na polskich stołach. Dlaczego? Chyba przestaliśmy się „bać” nowoczesnego stylu gotowania, kuchni fusion i zatęskniliśmy za tym co nowe, inne i zdrowe. Ponadto Polacy stali się bardziej otwarci na nowe smaki, kuchnie egzotyczne, orientalne, azjatyckie, ale i śródziemnomorskie. Nieobce są nam przysmaki włoskie czy greckie, coraz częściej daniem niedzielnym zamiast polskiego schabowego z ziemniakami i kapustą, stają krewetki królewskie.

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Frutti di Mare – nie taki rarytas „straszny” jak go malują

Przez wiele lat owoce morza uważane były w naszym kraju za rarytas. W wielu restauracjach nie można było znaleźć ośmiornicy, krewetek czy homarów. Obecnie, wiele gastronomii – zaczynając od restauracji ukierunkowanych na kuchnię śródziemnomorską i kończąc na pizzeriach – owoce morza posiada w swoim menu. Dostępność tych produktów w sklepach spożywczych i hurtowniach sprawiła, że możemy przygotować w domu wyśmienite przysmaki z owocami morza. Zapanowała „moda” kulinarna na smaki „inne”, niepolskie i niekonwencjonalne.

Ulubieńcy Polaków

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Jakie są preferencje Polaków? Największych zainteresowaniem w restauracjach cieszą się KREWETKI. Te „żyjątka” królują na wielu stołach w różnych rozmiarach i rodzajach (koktajlowe, smażone, pieczone, z zupie i z makaronem). W dalszej kolejności Polacy sięgają po małże i kalmary.  Wiele restauracji w trosce o świeżość owoców morza wprowadza w menu dzień świeżych frutti di mare. Wówczas mamy szansę na wieczór z ośmiornicą lub ostrygami. Faktem jest to, że niełatwo jest wciąż dostać w polskich sklepach dobrej jakości owoce morza. Dlatego produkty te dostarczane są głównie do restauracji hotelowych oraz lokali, które specjalizują się w serwowaniu tych dań.

Jeżeli chodzi o sposób podawania owoców morza, to wszystko zależy od preferencji restauracji i fantazji kulinarnych szefa kuchni. Dostrzega się pewien trend polegający na coraz odważniejszym łączeniu owoców morza z produktami polskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *