Kuchnia polska na jesień

Każda pora roku obdarowuje człowieka bogactwem natury, które potem może wykorzystać w kuchni do przygotowania smacznych posiłków. W kuchni polskiej dominują grzyby, warzywa i owoce przyrządzone na wiele sposobów. Szczególnie jesień „niesie” w koszyku warzywa sezonowe idealne na dania na ciepło, które rozgrzeją i wzmocnią organizm. Owoce i warzywa sezonowe są dość tanie w tym czasie, zatem warto poeksperymentować  z nimi. Polecam również potrawy z dodatkiem grzybów.

Dynia i jej rodzeństwo
krem-z-dyni-gastronomia-hotele-plKto w tym roku nie robił jeszcze potraw z dyni, to musi spróbować, póki warzywo jest dostępne na rynku. W kuchni polskiej sezon dyniowy trwa do końca grudnia. Warzywo jest cenione przez dietetyków za wartości odżywcze. Znajdują się w nim witaminy z grupy B oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Z miąższu dyni można przyrządzić różne potrawy. Polecam swój przepis na krem z dyni, który znajdziecie na moim blogu.

Dynia dobrze smakuje w cieście oraz jako dodatek do smażonych placków z dodatkiem ziemniaków lub sera. Kuchnia polska posiada także wiele przepisów na jesień z patisonów, kabaczków i cukinii – to warzywa z rodziny dyniowatych.

Pan bakłażan
bakłażan-gastronomie-hotele-plBrat cukinii to bakłażan, który różni się od niej ciemnofioletową skórką. Należy jednak do rodziny pomidora i papryki. Bakłażan to nieocenione w polskiej kuchni warzywo. Zawiera witaminy młodości oraz wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo oraz wapń.

Bakłażan możemy przyrządzić na wiele sposobów, najlepiej smakuje w postaci duszonej oraz pieczonej z dodatkiem innych warzyw.

Wkrótce podzielę się z wami przepisem na bakłażan z piekarnika. Jeśli nie robiliście do tej pory dań z dodatkiem tego warzywa, to ostatni dzwonek, aby pobiec do warzywniaka po bakłażan. Produkt nie lubi zimna i po pierwszych przymrozkach nie nadaje się do spożycia.

Królestwo grzybów
Jesienią warto wybrać się na grzyby, aby wzbogacić domową spiżarnię o te smakołyki. W tym roku zbieracze grzybów mieli się czym pochwalić. Najlepsza pora na grzybobranie to wrzesień i październik. edible mushroom - cep with flowering HeatherW listopadzie nie mamy raczej szans na znalezienie dorodnych okazów grzybów. Najlepsze dary jesieni rosną w lasach liściastych, jak np. borowiki i podgrzybki. Rzadziej spotykane w Polsce są rydze, a najbardziej popularne są kurki i opieńki.

Grzyby przydadzą się nam w zimie w postaci suszonej, m.in. do wigilijnych uszek oraz pierogów z kapustą. W postaci marynowanej smakują równie wybornie. Idealnie pasują jako dodatek do sosów i zup.

Polędwica z sosem kurkowym czy ryba pod pierzynką śmietanowo-grzybową to moje kulinarne wariacje tej jesieni. Przepisy kulinarne pojawią się już niebawem. Zapraszam na blog w grudniu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *