Kuchnia makaronów al dente

Dziś będzie o polskich kulinarnych niedorzecznościach związanych z kuchnią włoską, która wielu kojarzy się po prostu z pizzą i makaronem. Podczas przyrządzania tych dań popełniamy wiele błędów kulinarnych i tak naprawdę nasz makaron nie przypomina w żaden sposób produktu kuchni włoskiej. Nie chodzi tutaj o producenta, ale o sposób podania i gotowania dania. Polacy jedzą najczęściej rozgotowany makaron, nie zauważając przy tym tego stanu. W niektórych regionach naszego kraju na makaron mówi się po prostu „kluski”.

Makaron al dente

Kuchnia włoska słynie z makaronów serwowanych w postaci al dente, co oznacza „na ząb”. Nazwa to odnośni się do sposobu gotowania produktu, tak przygotowywany makaron powinien być lekko twardy, tzn. stawiać pewien opór naszym zębom.

Woda do gotowania makaronu powinna być lekko osolona, a kluski wrzuca się zawsze do wrzątku, miesza się i czeka, aż woda ponownie zawrze. Dobrze jest, gdy dodamy do niej odrobinę oliwy, aby zapobiec ewentualnemu sklejeniu makaronu. Aby osiągnąć zamierzony efekt, wystarczy gotować nasz makaron przez około 8 minut (wszystko tak naprawdę zależy od rodzaju produktu – im grubszy makaron tym dłuższy czas gotowania).

pinterest

pinterest

We Włoszech rygorystycznie podchodzi się do tematu przygotowania makaronu na spaghetti, niektórzy kucharze potrafią czuwać przy gotowaniu i gdy tylko zauważą „ten moment”, przykręcają kurek gazu i odcedzają makaron. Po wyjęciu z wody powinien sam „dojść” do postaci elastycznej. Warto sugerować się informacją zamieszczoną na stronie producenta lub na opakowaniu makaronu.

pinterest

pinterest

Dla Polaków makron z sosem to często danie główne, które wybieramy z karty menu. Tymczasem Włosi jedzą się i danie główne i makaron, gdy wybierają się do restauracji. Ponadto sos okrywa makaron, nie może ściekać do dna naczynia, tak jak dzieje się często przy serwowaniu dań w polskich restauracjach. Kuchnia włoska jest wciąż odkrywana przez właścicieli małych gastronomii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *