Jak zrobić domowe nuggetsy?

Lubicie nuggetsy? Ja uwielbiam. Ostatnio znowu miałam na nie ochotę. Zimą częściej sięgam po przekąski, które są mięsne, latem zaś po lekkostrawne i dietetyczne. Nuggetsy przygotowane w domu nie są taką bombą kaloryczną, jak innym się wydaje 😉 Podawane w chrupiącej panierce i z gęstym sosem czosnkowym są przepyszne. Oto przepis.

Nie kupuję nigdy gotowych fixów. Uważam, że zawierają ogrom glutaminu sodu i wiele innych przeciwutleniaczy. Wolę sama przygotować panierkę, tym bardziej że płatki kukurydziane świetnie sprawdzą się w tej postaci. Najlepsze oczywiście będą te tradycyjne – corn flakes. Jeżeli pokruszymy je na miał, dodamy do nich bułkę tartą, to mamy gotową panierkę. Po co zatem przepłacać? Możecie kupić płatki z hurtowni artykułów spożywczych (klik). Nie ma znaczenia producent.

Składniki:

filet z kurczaka,

płatki kukurydziane,

bułka tarta,

jako,

sól i pieprz,

olej do smażenia.

Przygotowanie nuggestów nie jest trudne. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Warto także wypróbować gotową przyprawę do drobiu. Następnie każdy kawałek mięsa panierujemy, maczając najpierw w jajku, a potem w bułce zmieszanej z płatkami kukurydzianymi. Ważne jest odpowiednie rozgrzanie oleju. Warto smażyć nuggetsy w frytkownicy lub wysokich garnku, by z każdej strony miały złocisty kolor. Należy koniecznie pamiętać, by po smażeniu każdy kawałek mięsa wysuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Polecam nuggesty z domowym sosem czosnkowym lub innym dippem, np. sosem salsa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *