Jak profesjonalnie nakryć stół?

Organizując wystawne przyjęcie, pamiętajmy o wytwornej i kompletnej zastawie stołowej, która zawsze świadczy o wyszukanym guście i dobrym smaku gospodarzy. Serwisy obiadowe i komplety sztućców są dostępne na rynku w ilości przeznaczonej dla 24, 12 i 6 osób. Skład zastawy stołowej zależy od menu, ilości potraw oraz typu przyjęcia. Zasadniczo stosuje się dwa rodzaje nakrycia: podstawowe i rozszerzone. W obu typach nakrycia stołu istnieją te same reguły.

Zasady ustawienia serwisu i sztućców
nakrycie-do-stołuZawsze zaczynamy ustawiać sztućce służące do konsumpcji dania głównego. Po prawej stronie leży nóż i łyżka do zupy, a po lewej stronie talerza obiadowego układamy widelce. Jeżeli podajemy masło i pieczywo, po lewej stronie widelca kładziemy talerzyk do pieczywa, a na nim układa się mały nożyk do masła. Powyżej talerza kładziemy sztućce deserowe.

Zawsze trzonek łyżeczki powinien być zwrócony w prawo, a widelca w lewo. Nad czubkiem noża ustawiamy kieliszek do napoju pitego podczas spożywania dania głównego. Kieliszek do popijania przekąsek powinien stać nieco niżej, a kieliszek do trzeciego napoju powyżej obu pozostałych. Na talerzyku kładziemy serwetkę.

Nakrycie podstawowe stołu
nakrycie-podstawoweNakrycie tego typu stosowane jest do obiadu składającego się z trzech dań, m.in.: zupy, dania głównego i deseru. Potrzebujemy następujących elementów: łyżki do zupy, noża i widelca do dania głównego, łyżeczki deserowej, widelczyka deserowego, kieliszka do wina, naczynia dowody oraz serwetki.

Najpierw układamy nóż po prawej stronie talerza, z ostrzem skierowanym w lewo. Następnie kładziemy widelec po prawej stronie nakrycia. Po prawej stronie noża powinna znaleźć się łyżka do zupy. Zawsze odległość pomiędzy sztućcami a krawędzią stołu powinna być taka sama.

Do deseru potrzebujemy łyżeczki i widelczyka. Sztućce umieszcza mamy nad talerzem. Pamiętajmy o tym, aby ułożyć trzon łyżeczki po prawej stronie, a trzon widelca po lewej stronie. Po prawej stronie ustawiamy kieliszek do wina i pozostałe szkło. Serwetkę kładziemy z lewej strony nakrycia lub na talerzyku.

Nakrycie rozszerzone stołu
nakrycie-rozszerzoneNakrycie tego rodzaju używa się przy organizacji przyjęć składających się z wielu potraw, do których podaje się różne napoje oraz alkohole. Potrzebujemy następujących sztućców: duży nóż, nóż do ryb, nóż do przystawek, duży widelec, widelec do przystawek, widelec do ryb, łyżka do zupy, widelczyk deserowy, łyżeczka deserowa, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do wina białego, kieliszek do wina czerwonego, kieliszek do szampana i serwetka.

Najpierw układamy sztućce, którymi posługujemy się prawą ręką w kolejności: nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżeczka do zupy i nóż do przystawek. Po lewej stronie powinien znaleźć się duży widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do przystawek.

Z lewej strony ustawiamy talerzyk na pieczywo, na którym ustawiamy nóż do masła. Kieliszki ustawiamy w następującej kolejności: kieliszek do czerwonego wina obok noża, nieco niżej kładziemy kieliszek do wina białego, a kieliszek do szampana na lewo od kieliszka do białego wina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *