Herbata na sposób angielski

Herbata z mlekiem, zwana również bawarką, to popularny napój wiele Europejczyków, choć najczęściej pijana w Wielkiej Brytanii. Te niekonwencjonalne połączenie składników oparte jest na starych recepturach francuskich. Dokładny opis bawarki znajduję się w książce Josepha Favre pt. Bavaroise. Niegdyś był to napój składający się z mleka i herbaty, obecnie bawarka we Francji to połączenie kawy, kremu i rumu. W Anglii herbata z mlekiem cieszy się wciąż dużym uznaniem. W Polsce picie tego napoju budzi sporo kontrowersji zdrowotnych.

Niemieccy naukowcy przeprowadzili szereg badań wykazujących związek picia czarnej herbaty z mlekiem lub bez jego dodatku. Okazało się, że dolewając nawet odrobinę mleka do herbaty traci się jej cenne właściwości. Wiele czarnych herbat wpływa dobroczynnie na ciśnienie krwi, choroby serca oraz ma działanie przeciwutleniające. Kazeina znajdująca się w mleku blokuje ten efekt.

Niegdyś herbata z mlekiem była polecanym napojem dla kobiet w ciąży i matek karmiących. Podobno napój wzmagał laktację, co okazało się nieprawdą. Jedynie herbaty ziołowe są mlekopędne. Mam na myśli głównie ziele ogórecznika, owoc anyżu, owoc kopru włoskiego oraz owoc kminku.

Herbata z mlekiem jest wciąż lubiana i ceniona, jest podstawą śniadań w wielu domach. Można ją przyrządzać z cukrem lub miodem. Równie dobrze smakuje z rumem i sokiem owocowym (wiśniowym). Bawarkę można dosmakować szczyptą cynamonu i cukru pudru. Jest to napój, który nie będzie smakował wszystkim.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *