Frytownice – wyposażenie dla gastronomii

Wybór najlepszej frytownicy dla naszej gastronomii nie jest taki prosty, jak nam się wydaje. Na rynku możemy znaleźć wiele modeli wyposażenia AGD do kuchni, które różnią się od siebie budową, mocą, pojemnością i sposobem działania. W sklepach możemy kupić frytkownice przeznaczone do użytku domowego oraz profesjonalne sprzęty AGD, które można używać w barach szybkiej obsługi i restauracjach. Jeśli potrzebujesz wyposażyć swoją gastronomię w nowoczesny sprzęt, możesz skorzystać z produktów oferowanych przez Makro.

Frytownice gastronomiczne
Sprzęt profesjonalny znajdujący się w ofercie hurtowni to niezbędne produkty potrzebne do wyposażenia restauracji. Do dyspozycji klientów są także maszynki do mięsa, kociołki do zupy, krajalnice, witryny chłodnicze i bemary. O tym sprzęcie AGD napiszę innym razem. Dziś chciałabym skoncentrować się na temacie wyboru frytownicy.

frytkiFrytownice gastronomiczne mają dużą pojemność misy na olej (niektóre aż do 4 litrów) i znacząco większą pojemność kosza na frytki niż urządzenie domowe. Niektóre frytkownice mogą zmieścić do 4kg frytek. Profesjonalne frytkownice używane w restauracjach i innych gastronomiach o wiele szybciej smażą potrawy i posiadają opcję szybkiego nagrzewania oleju. Na rynku możemy znaleźć frytkownice podwójne, które mają wbudowane dwa koszyki i dwie misy. Ich moc wynosi od 2200 W do 2400 W. Niestety pobierają więcej prądu niż tradycyjne frytkownice domowe. Duże urządzenia można zabudować i wtedy stanie się ozdobą kuchni:)

Smażenie na tłuszczu czy bez
Frytownice stanowiące wyposażenie gastronomii są dostosowane do smażenia na smażenie-w-frytownicygłębokim tłuszczu. Można znaleźć modele, w których przygotujemy faworki, racuchy, kotlety i inne smażone potrawy. Olej wlewa się do specjalnej misy, w której dochodzi do rozgrzania tłuszczu w wysokiej temperaturze.

Na rynku możemy zakupić frytkownice ograniczające zużycie oleju, które wykorzystują cyrkulację powietrza podczas grillowania frytek. Potrafią przyrządzić dietetyczne i zdrowe frytki. Niestety wadą takich urządzeń jest czasochłonność. Na upieczone mrożone frytki trzeba poświęcić około 60 minut. Modele te dostępne są od producenta Tefal. Natomiast frytkownice do szybkiego i tradycyjnego smażenia możemy zakupić od następujących firm: Philips, Moulinex i Eletrolux.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *