Francuskie zupy – nie tylko z cebuli

Wielu z Was kuchnia francuska kojarzy się ze ślimakami, serami pleśniowymi i kasztanami na placu Pigalle. Niektórzy mistrzowie sztuki kulinarnej uważają, że Francja jest kolebką dostojnych potraw przygotowanych z produktów zawsze świeżych i zawsze wysokiej jakości. Nie chcę jednak dzisiaj pisać o tzw. haute cuisine (kuchni wysokiej serwującej drogie dania), ale o nouvelle cuisine (kuchni lekkiej, taniej i opierającej się na zdrowych daniach). Zalicza się do nich francuska zupa cebulowa – przepis znajdziecie na moim blogu.

Kuchnia kilku zup

pinterest

pinterest

W Polsce nieodłącznym elementem każdego obiadu są zupy. We Francji obiad spożywa się przed godziną 14, składa się on z dania głównego, deserów i dobrej kawy. W menu obiadowym zupy należą do rzadkości. Najpopularniejsze danie tego typu to zupa z cebuli, która najlepiej smakuje z grzankami i dużą ilością dobrego sera. Równie smaczna jest zupa cebulowa z pomidorkami cherry – ma bardziej wyraźny smak i delikatny aromat.

Zupy jarzynowe są specjalnością jednego regionu Francji – Pikardii. W niektórych częściach kraju serwuje się gulasz rybny z dodatkiem skórki pomarańczowej oraz szafranu (kuchnia prowansalska). W Alzacji zaś regionalną potrawą jest gulasz przygotowany z jagnięciny, wołowiny i ziemniaków w białym winie.

pinterest

pinterest

O kuchni francuskiej

Pisząc o kuchni francuskiej warto wspomnieć o jej deserach. Przepis na krem brulle znajdziecie także na moim blogu tutaj. Doskonałe jest kruche ciasto, mus czekoladowy i wszelkiego rodzaju sorbety. Wiele jest potraw przygotowanym na duszonej wołowinie z dodatkiem czerwonego wina. W kuchni francuskiej królują takie warzywa jak: bakłażan, czosnek i cebula. Na śniadanie Francuzi zjedzą świeże bagietki lub rogaliki z dżemem i popiją je kawą lub czekoladą. Na kolację podawane są dania na ciepło, np. tarta z warzywami i duszone potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *