Dlaczego warto serwować łososia?

Łosoś norweski zadomowił się na polskich stołach i stał się królem zdrowej żywności. Ryba zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Regularne spożywanie ryb ma dobry wpływ na układ krwionośny, stan skóry oraz zapobiega zachorowaniu na nowotwory. Łosoś norweski nie tylko świetnie smakuje, ale i prezentuje się na talerzu. Pomarańczowo-różowe mięso ryby wędzonej, kolorowe warzywa i zielona sałata – to tylko jeden z wielu pomysłów na śniadanie z łososiem:) 

Jakie właściwości zdrowotne ma łosoś?
saładka-z-łososiemŚwieże mięso z łososia dostarcza organizmowi niezbędne dla zdrowia kwasy omega-3, które zapobiegają zawałowi serca, łagodzą bóle reumatyczne i stawowe, poprawiają pracę układu nerwowego i przyspieszają gojenie się ran. Obok kwasów tłuszczowych, łosoś norweski zawiera wiele witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz wygląd skóry. Witamina A obecna w łososiu zapobiega procesom starzenia się organizmu, a witamina D poprawia funkcjonowanie układu kostnego. Wysoka zawartość białka w rybie pomaga utrzymać dobrą kondycję skóry, zdrowe i silne włosy oraz ładne paznokcie. Jedzmy zatem łososia dla zdrowia i urody:)

Jakie mięso z łososia wybrać?
Łosoś to jedna z najbardziej tłustych ryb morskich. Żyje w wodach Bałtyku, Atlantyku, Morza Północnego i Białego. W Polsce występuje gatunek łososia bałtyckiego. Ponadto można wyróżnić inne rodzaje ryby: szlachetny, atlantycki, pospolity i europejski. Łosoś norweski to ryba hodowlana w skandynawskich fiordach, zaliczana do ryb z rodziny drapieżników. Największy okaz ryby może mieć nawet 150 cm długości i ważyć 50 kg!!! Łosoś to jedna z najbardziej tłustych ryb morskich. Żyje w wodach Bałtyku, Atlantyku, Morza Północnego i Białego.  W wielu europejskich restauracjach dużym zainteresowaniem cieszy się właśnie łosoś norweski.

łosoś-w-dzwonkachMięso z łososia można dostać w sklepie w postaci wędzonej, mrożonej oraz świeżej. Najzdrowszy i niestety najdroższy jest filet ze świeżego łososia. Nieco tańsze od fileta są dzwonki z łososia, które możemy podawać jako przekąski albo dodatek do sałatek. Ryby wędzone  na zimno lub na gorącą również królują na sklepowych półkach. Wędzone mięso z łososia jest bardzo zdrowe, pod warunkiem, że nie jest zbyt długo przechowywane. Nie polecam nikomu konserw rybnych i past z łososia, ponieważ mają bardzo dużo środków konserwujących i niewielką zawartość mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *