Desery kuchni włoskiej

Kuchnia włoska to jedna z najbardziej znanych kuchni w Europie. To moja ulubiona kuchnia, której przepisy ciągle modyfikuję i próbuję. Wielu z Was pewnie kojarzy się tylko ze spaghetti bolognese oraz pizzą. Tymczasem kuchnia włoska jest bardzo różnorodna, a jej przepisy kulinarne są niezgłębione do dziś. Włosi mają przepyszne i lekkie desery, wśród których królują lody, pana cotta i tisamisu wywodzące się ze słonecznej Toskanii.

Moje ulubione desery kuchni włoskiej to:

  • lody-włoskieTiramisu – to przepyszny kawowy deser składający się z wyjątkowych biszkoptów, które są nasączone bardzo mocną kawą zabajoneespresso lub alkoholem Amaretto. Na biszkopty układa się krem mascarpone, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych kawałów gorzkiej czekolady. Tiramisu powinno znaleźć swoje miejsce w menu każdej restauracji, gdyż to jedno z najbardziej lubianych ciast w naszym kraju.
  • Panna cotta – w znaczeniu dosłownym panna cotta to „gotowana śmietanka”, która pochodzi z północnych Włoszech serwowana z dodatkiem musów owocowych, skórki cytrynowej oraz wanilii. Ma kształt śmietanowej babeczki wysadzonej do góry dnem i ozdobionej owocami. To dietetyczny deser włoski.
  • Panettone – to rodzaj babki świątecznej, którą serwuje się w okresie Świąt Bożego Narodzenia w kształcie wysokiej kopuły. Zawiera skórkę pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki. W niektórych wariantach spożywa się ją z kremem mascarpone i likierem Amaretto.
  • Zabaglione – to włoski deser przygotowywany z żółtek jaj i cukru wraz serkiem mascarpone.

W Polsce lubimy również desery lodowe, których kolebą jest właśnie słoneczna Italia. Tradycyjne lody włoskie zawierają dużo mleka i niewiele substancji konserwujących. Niestety coraz mniej w naszym kraju budek z lodami i innych gastronomii, serwujących dobre lody włoskie. Już niedługo napiszę o moim przepisie na pyszne włoskie lody w polskiej scenerii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *