Czekolada na jesienną chandrę

Nic tak nie poprawia humoru jak cukierki i czekolada. Ponadto takie artykuły spożywcze łagodzą odczuwanie stresu i dodają sił witalnych. Kiedy dopada mnie ochota na zjedzenie czegoś słodkiego, staram się zachować umiar i mieć pod ręką jakiś cukierek lub pełnoziarnisty batonik. Szczególnie ostatnio odczuwam konieczność posiadania w swojej kuchni czekolady lub ulubionych cukierków. Wraz z nadejściem jesieni i długich nocy, brakuje mi energii, mam problemy ze snem w nocy i ciągłą ochotę na słodycze..

Cukierki na dobry humor?
Aby cieszyć się dobrym samopoczuciem przez długi czas, warto zadbać o „pokarm” dla naszego mózgu. Dostarczajmy jemu odpowiednie cukry, bo szare komórki potrzebują stałych dostaw glukozy. Szczególnie podczas wysiłku fizycznego i umysłowego zapotrzebowanie na cukry wzrasta. Kiedy mózg jest „głodny”, wytwarza się zbyt mało serotoniny, czujemy się rozdrażnieni i zestresowani, odczuwamy jesienną chandrę i niepotrzebny stres.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPo zjedzeniu cukierków nastrój nam się poprawia, ale na krótko, ponieważ szybko następuje spadek glukozy, bo cukry znajdujące się w słodyczach są szybkowchłanialne. Dlatego najlepiej byłoby jeść artykuły spożywcze bogate w węglowodany złożone, tj. makarony pełnoziarniste, pieczywo razowe i kasze. Podczas trawienia tych produktów, stężenie glukozy we krwi wzrasta stopniowo i utrzymuje się na jednakowym poziomie. Ale jak tu odmówić sobie zjedzenie ulubionej czekolady i cukierków… kiedy za oknem plucha, zimno, ciemno, jednym słowem jesień.

Tylko czekolada gorzka!
Skoro nie potrafimy wygrać ze słodyczami, może warto zastanowić się – jakie artykuły cukiernicze są wartościowe dla naszego organizmu?Jeśli jesteśmy czekoladoholikami, to wybierajmy tylko gorzką czekoladę. Zawiera cenne dla zdrowia substancje -antyoksydanty i magnez, pozytywnie wpływa na nastrój i dodaje energii. W gorzkiej czekoladzie znajduje się także żelazo i niacynę. Badania naukowe dowodzą, że codzienne spożywanie 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady zapobiega rozwojowi chorób serca i podnosi sprawność intelektualną.

czekolada-gastronomie-hotele-pl

Jak rozpoznać w sklepie dobrą czekoladę gorzką? Przyjrzyjmy się dokładnie składowi artykułu spożywczego. Dobre czekolady zawierają dużo kakao, tj. powyżej 60%.

A co z pozostałymi artykułami cukierniczymi? Kolorowe cukiereczki, nadziewane batoniki i smaczne draże – starajmy się je ograniczyć i zastępować tylko gorzką czekoladą. Jeżeli mamy już ochotę na batona, wybierzmy produkt zawierający pełnoziarniste składniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *