Blender kielichowy – jaki będzie najlepszy?

Jest wiele akcesoriów kuchennych bez których nie wyobrażam sobie gotowania. Jednym z nich jest blender. Na rynku dostępne są rozdrabniacze w wersji podstawowej ręcznej lub kielichowej. Ten drugi przydaje się podczas przyrządzania obiadów, przygotowywania koktajli i smoothie. Wybór blenderów jest ogromny. Wcale nie musi to być duży wydatek. Oto kilka rad, na co zwrócić uwagę, wybierając blender do swojej małej gastronomii.

Wysoka moc

Im wyższa, tym lepiej. Na rynku AGD znajdziemy urządzania o mocy od 170 do 800 W. Zwykle blendery o mocy powyżej 400 W mają w zestawie pojemnik do rozdrabiania. Jeżeli zależy nam na AGD, które poradzi sobie z każdym produktem spożywczym, zwłaszcza z twardymi orzechami, wybierzmy blender o mocy minimum 600 W.

Noże ze stali nierdzewnej

Blender o końcówkach z plastiku nie będzie dobrym rozwiązaniem. Noże powinny być wykonane ze stali szlachetnej. Jeżeli chodzi o budowę samego kielicha, to warto zwrócić uwagę, czy jest wykonany ze szkła hartowanego. Plastikowy może być odporny na stłuczenie, ale nie trwały na lata.

Pojemność kielicha

Im większy kielich, tym większe porcje możemy przygotować za jednym razem. Może to być istotne w dużej rodzinie, w której potrawy gotowane są w dużych ilościach.

Solidna konstrukcja i estetyka

Warto sprawdzić, czy podstawa blendera została wyposażona w przyssawki, dzięki temu urządzenie stoi stabilnie podczas pracy. Jeżeli zależy nam na tym, by blender kielichowy stał się ozdobą kuchni, weźmy pod uwagę jego obudowę. Na rynku kupimy designerskie modele, które są prawdziwymi dziełami sztuki AGD.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *