Akademia Kurta Schellera

Moim MasterChef w Polsce jest jedyny w swoim rodzaju Kurt Scheller, któremu chciałabym poświęcić dzisiejszy wpis. Jest Szwajcarem z pochodzenia; już od najmłodszych lat przyglądał się pracy piekarzy i cukierników niedaleko Lucerny. Zaraził mnie swoją pasją kulinarną, kiedy miałam 15 lat. W jednej z komercyjnych stacji telewizyjnych, oglądałam program z jego udziałem, w którym prezentowałam po mistrzowsku wykonanie kurczaka po prowansalsku. Od tamtej chwili moim marzeniem stało się szkolenie w Akademii Kulinarnej Kurta Schellera.

MasterChef Scheller
kurt-scheller-top-chefKurt Scheller podróżował po całym świecie, aby zdobyć doświadczenie kulinarne i poznać wszystkie zapachy kuchni europejskich, azjatyckich i amerykańskich. Praktykę odbył w londyńskiej restauracji, by później stać się szefem kuchni cofee-shop. Pierwsze kroki w Ameryce stawiał w Ekwadorze, gdzie został mianowany prezydenckim kucharzem. W kolejnym latach gotował dla szejków w Kuwejcie.

Od lat 90. objął funkcję szefa kuchni hotelu Bristol w Warszawie. Po latach stał się gwiazdą telewizyjną programu Alfabet kulinarny Kurta Schellera. Obecnie jest jurorem w stacji Polsat. Oglądam regularnie Kurta Schellera w programie  Top Chef 🙂

Akademia Schellera krokiem do marzenia
kurt-scheller-przepisyAkademia Kurta Schellera istnieje w Polsce od 2002 roku. Prowadzi kursy gotowania dla amatorów, profesjonalistów, dla firm i osób indywidualnych. Pod okiem samego mistrza, uczestnicy szkolenia mają okazję odkrywać swoje talenty kulinarne. Słuchacze uczą się tajników przyrządzania dań różnych kuchni świata. Wszystkie kursy prowadzone są przy użyciu wysokiej klasy sprzętu gastronomicznego oraz artykułów spożywczych. W jednym pomieszczeniu może przebywać około 30 uczestników. Szkolenia odbywają się w Warszawie przy ulicy Międzynarodowej 68.

Moim marzeniem jest wzięcie udziału w kursie na temat kuchni włoskiej. Nauka profesjonalnego gotowania pod okiem Kurta Schellera pozwoliłaby mi zrobić kolejny krok ku swoim marzeniom. W przyszłości chciałabym otworzyć restaurację z kuchnią włoską w góralskiej  scenerii…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *