Bez noży ani rusz w każdej kuchni

Zestaw noży kuchennych to elementarne wyposażenie każdego domu. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie swojej pracy bez dobrych noży. W końcu akcesoria sprawdzają się w wielu sytuacjach, muszą być wykonane z solidnej stali i ostre. Nie każdy wie, że do chleba powinno używać się innego noża niż do mięsa. Na rynku znajdziesz kilkadziesiąt różnych noży i marek – wybór najlepszego akcesorium przyprawia o zawrót głowy. Nie chcesz wydać fortuny na ostrza, których nigdy nie użyjesz. Jakie zatem noże przydadzą się w twojej kuchni?

Podstawowe noże
W gruncie rzeczy, możesz używać jednego sprawdzonego noża do wszystkiego. Wygodniej jest jednak posiadać cztery akcesoria kuchenne o różnym kształcie. Nie daj się nabrać reklamie o 11 nożach kuchennych, bo w rezultacie wykorzystać tylko kilka z nich. Ze względu na rodzaj ostrza wyróżnia się noże ząbkowane i gładkie. Akcesoria posiadające ząbki najczęściej przydają się do krojenia chleba oraz sera. Trudno jest nimi poćwiartować warzywa i owoce, gdyż ząbki pozbawiają ich zdrowotnych właściwości, wyciskając z nich sok. Uniwersalne noże są gładkie, nadają się do krojenia mięsa, wędlin, ryb oraz owoców. Na rynku dostaniemy noże stalowe, tytanowe i ceramiczne. Najmniej popularne w kuchni są te ostatnie, ponieważ są dość drogie. Ceramiczne akcesoria są jednak obojętne na kwasy oraz twardsze niż noże stalowe.

Galeria noży
Najważniejszy w każdej kuchni jest nóż szefa, inaczej nazywany nożem uniwersalnym. To szeroki, masywny, bardzo ostry nóż, który sprawdza się do szatkowania warzyw i owoców, filetowania i krojenia mięsa i do innych czynności.

nóż-uniwersalny-gastronomie-hotele-pl

Nóż do obierania jest lekko zakrzywiony, malutki, poręczny i posiada ostry czubek. Najlepiej sprawdza się do obierania warzyw i owoców.

nóz-do-obierania-gastronomie-hotele-pl

Nóż do filetowania jest bardzo ostry i wąski. Używa się go w kuchni do filetowania drobiu oraz ryb.

nóż-do-filetowania-gastronomie-hotele-pl

Nóż do pieczywa jest w prostokątnym kształcie i ma ząbki na końcu ostrza. Sprawdza się także do krojenia na plasterki pomidory i ogórki.

nóż-do-pieczywa-gastronomie-hotele-pl

Nóż tasak nazywany jest chińskim nożem kucharskim- to szerokie akcesorium, cenione na całym w świecie w gastronomii. Jest idealny do krojenia mięsa.

tasak-gastronomie-hoteel-pl

Gadżety kuchenne do krojenia nie zawojują naszej kuchni, jeżeli nie wyposażymy się w osełkę. Po pewnym czasie ostrze noża stanie się tępe. Zainwestuj zatem w dobrą osełkę. Zakup noża jest istotny w wyposażeniu kuchni. Pamiętaj, że będzie używać tych akcesoriów przez wiele lat. Może warto na nich nie oszczędzać?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *