W świecie włoskiego wina

Kuchnia włoska ma bogate menu, a wszystkie dania i desery powinny być przyrządzane przez profesjonalnych kucharzy. We włoskich restauracjach serwuje się również lokalne wina. Najsłynniejsze czerwone trunki ze słonecznej Italii są produkowane w Toskanii, Umbrii, Abruzji, Lacjum i Piemoncie. Uprawy winorośli we Włoszech zapoczątkowali Etruskowie i Grecy, następnie produkcja wina rozwijała się w starożytnym Rzymie. Obecnie wina włoskie królują w wielu restauracjach w Polsce. Cenimy je za niepowtarzalny aromat, nieskazitelny kolor i wyborny smak.

Świat win rodem z Italii
Włochy zajmują pierwsze miejsce na świecie pod względem produkcji wina. Konkurują w Europie z Francją i Hiszpanią. Najczęściej uprawiane w kraju odmiany winorośli to: catarrato bianco, trebbiano toscano, montepulciano, barbera, merlot, trebbiano romagnolo, negroamaro, moscato bianco, chardonnay, garganega.winogrona Na świecie dużą popularnością cieszą się następujące szczepy winorośli: bardolino, chianti, marsala. Chianti to najbardziej znane wino w Italii o intensywnym, czerwonym kolorze i zawartości 11,5-12,5% alkoholu. Jest to wino wytrawne, które wzięło swoją nazwę od wzgórz Chianti w słonecznej Toskanii.

Bardzo słodkim białym lub czerwonym winem włoskim jest marsala, które powstaje na Sycylii.swiat-win W restauracjach używa się go najczęściej do deserów i jako dodatek do serów parmezan i gorgonzola. Dużą sławą cieszy się także włoskie wino bardolino. Jest produkowane w Weronie, ma rubinową barwę z odcieniem czereśniowym, jest lekkim winem czerwonym. Bardolino polecam do dań bezmięsnych, makaronów oraz owoców morza.

Sangervasio-bianco Ze środkowych Włoch wywodzi się wino sangiovese – to czerwona odmiana o owocowym smaku i średniej kwasowości. Sangiovese pachnie truskawkami i malinami.

Starsze roczniki wina włoskiego mają aromat dębowego drewna. Najpopularniejszą na świecie odmianą białej winorośli jest trebbiano lub trebbiano toscano. Wino ma naturalny smak, stanowi surowiec do produkcji koniaku. W ostatnich latach ogromne znaczenie we Włoszech odgrywa produkcja chardonnay – jest to szczep francuski, biała odmiana wykorzystująca do produkcji win musujących i wina białego.

Niewątpliwie świat win włoskich jest różnorodny. Prawdziwi koneserzy wina zaliczają je do najlepszych trunków na świecie. W naszej restauracji, hotelu i barze znajdźmy koniecznie miejsce dla wina rodem ze słonecznych Włoch 🙂

One thought on “W świecie włoskiego wina”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *