Savoir-vivre w restauracji

Wybierając się do eleganckiej restauracji nie zawsze czujemy się pewni siebie. Kolacja w elitarnym towarzystwie, wytworna zastawa stołowa, komplet kilkunastu sztućców, kilka rodzajów wina oraz bogate menu – to wszystko wymaga zachowania pewnych zasad savoir-vivre. Poniżej prezentuję wskazówki, które zebrałam z różnych książek o prawidłowym zachowaniu się przy stole. Nie traktujecie ich jako sztywnego kodeksu – to tylko wybrane przeze mnie porady, które pozwolą uniknąć faux pas.

Efektowne wejście
savoir-vivre-w-restauracjiWchodzimy do restauracji i mówimy „dzień dobry”. W niektórych publikacjach znajdują się informacje dotyczące tego, że to mężczyzna powinien wejść pierwszy do lokalu i zaprosić współtowarzyszkę do stolika.

Następnym zadaniem dla pana jest pomoc kobiecie w zdjęciu płaszcza i odniesienie ubioru do szatni lub powieszenie na wieszaku. Nie powinno się zostawiać odzieży wierzchniej obok na krześle.

Kolejnym krokiem jest rozłożenie serwetki płóciennej na kolanach i wybór menu. Nie należy wycierać serwetką z kolan ust po zakończeniu jedzenia. Jeśli będzie taka konieczność, sięgnijmy po serwetkę papierową. Zużyte bibułowe chusteczki kładzie się na talerz.

Zachowanie się przy stole
serwowanie-wina-gastronomie-hotele-plW wielu ekskluzywnych restauracjach menu podawane kobietom nie zawiera cen. Kiedy wybierzemy już nasze danie, wskazujemy na nie w menu  i pytamy współtowarzyszącą osobę o jej decyzje.

Następnie zamawiamy posiłek – zaczynając od dania naszego gościa. W pewnym momencie kelner przyniesie talerz z jedzeniem. Zawsze zaczynamy posiłek wtedy, gdy każda osoba otrzyma swoje danie. Nigdy nie pomagamy kelnerowi w serwowaniu potraw.

Warto pamiętać, że nie korzystamy przy stole z wykałaczki. Jeżeli utknie nam kawałek mięsa między zębami, bierzemy wykałaczkę i udajemy się do toalety. Nie opieramy nigdy łokci o stół, a jedynie nadgarstki. Kieliszek z winem zawsze trzymamy za nóżkę. I co najważniejsze, nie dziękujemy kelnerowi za każde przyniesione danie.

Co ze sztućcami
sztucće-gastronomie-hotele-plUżywamy sztućce zaczynając od zewnętrznej strony. Sztućce wzięte po raz pierwszy do ręki, nie powinniśmy w żadnej sytuacji kłaść później na obrus. Kiedy potrzebujemy pójść do toalety, odkładamy najpierw serwetkę płócienną na stół (po lewej stronie talerza).

Natomiast osoby robiące „przerwę” w jedzeniu, sztućce kładą skrzyżowane na talerzu, pamiętając o tym, że nie mogą leżeć całkowicie na naczyniu. Kiedy skończymy już posiłek, sztućce układamy równolegle.

Do ryb i owoców morza są inne noże i widelce niż do drobiu i wołowiny. Do deserów i ciast wybierzmy widelczyki. Do owoców pestkowych służy specjalna łyżka.

Dobre rady przy zachowaniu się przy stole pozwolą nam odnaleźć się w każdej sytuacji – czy to obiad biznesowy – czy romantyczna kolacja z ukochanym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *