Okap wbudowany w szafkę

Gdy kuchnia jest zbyt mała, a my chcemy wygospodarować jak najwięcej miejsca w szafkach, ergonomicznym rozwiązaniem wydaje się być okap umiejscowiony pod szafką i nad kuchenką. Jest wbudowany we wnętrze szafki maskującej i widoczny jest jedynie od spodu. To wygodny sposób na dyskretne i wydajne filtrowanie powietrza w kuchni. Poniżej garść praktycznych porad na temat okapu.

Ergonomiczne rozwiązanie do kuchni

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Największą jego zaletą jest to, że zajmuje naprawdę niewiele miejsce w porównaniu do okapu kominowego i jest stosunkowo niedrogi, biorąc pod uwagę cenę okapu wyspowego. Niektórzy przypisują okapom podszafkowym niską wydajność i wysoki koszt eksploatacji. Faktem jest to, że mają mniejszą kubaturę, zatem wymagają większej energii do pracy. Okapy wbudowane w szafkę pracują na zasadzie wyciągania, czyli odprowadzają nieprzyjemne zapachy do komina wentylacyjnego lub jako pochłaniacze, zatrzymując nieczystości na wbudowanych filtrach, które należy raz na jakiś czas wymienić.

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Filtry okapowe

Jeżeli okap podszafkowy ma pracować w systemie zamkniętym, czyli być pochłaniaczem zapachu, to z pewnością będziemy wybrać model z filtrami. I tak filtry węglowe neutralizują zapachy i są nieodzownym elementem kuchni, w którym jest tylko jeden komin wentylacyjny. Niektóre sprawdzają się tylko przez kilka miesięcy. Po upływie tego czasu należy je niezwłocznie wymienić. Ich funkcjonalność zależy oczywiście od ceny. Aby przechwycić tłuste opary, konieczne będą filtry przeciwtłuszczowe. Większość modeli wykonana jest z papieru, akrylu i włókna, które skutecznie radzą sobie z tłuszczem. Na rynku nowością są filtry metalowe, które szybko zatrzymują cząsteczki tłuszczu. Aby służyły przez lata, raz na kilka miesięcy należy je umyć pod ciepłą wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *