Niezbędne akcesoria kuchenne

Jeżeli jesteście na etapie wyposażenia kuchni od podstaw, weźcie pod uwagę zakup akcesoriów, bez których codzienne gotowanie jest niemożliwe. Lista zakupów „must have” dla jednych może wydawać się banalnym zabiegiem. Nie zaszkodzi jednak wymienić artykuły kuchenne, które ułatwiają nam codzienne funkcjonowanie w kuchni. Wiele gadżetów może okazać się zbędna, zwłaszcza gdy nie dysponujemy dużą powierzchnią do przechowywania. O tym nie możecie zapomnieć już na początku wyposażenia małej gastronomii.

Zestaw noży kuchennych

Bez kilku noży do krojenia ani rusz. Najlepiej zakupcie noże z tej samej kolekcji. Nawet jeśli nie jesteście profesjonalnymi kucharzami, dobre noże przydarzą się Wam każdego dnia. Tępe ostrza są dość irytujące, szczególnie gdy nie mamy czasu na przygotowywanie posiłków. Wybierzcie noże z dobrego surowca. Na rynku znajdziecie komplety ze stali nierdzewnej, ceramiczne i tytanowe. W kuchni powinny znaleźć się noże do smarowania, krojenia chleba, filetowania ryb i kurczaka, obierania warzyw oraz przede wszystkim klasyczny nóż szefa kuchni.

Zestaw garnków

To kolejna rzecz, bez której gotowanie jest niemożliwe. Dobre, solidne i markowe garnki to inwestycja na lata. Nie warto oszczędzać podczas ich zakupu. Muszą być wykonane z dobrego materiału, dzięki temu nie będą ani przypalać ani zmieniać smaku posiłków. W sklepach z wyposażeniem dla gastronomii znajdziemy różnego rodzaju garnki. W Polce wciąż największym zainteresowaniem cieszą się garnki ze stali nierdzewnej. Emaliowane i aluminiowe odchodzą do lamusa. Jeżeli decydujecie się na zakup garnków ze stali, zwróćcie koniecznie uwagę na grubość dna. Stal stali nierówna. Im grubszy materiał, tym większa odporność na działanie wysokiej temperatury.

Patelnie

Oprócz garnków niezbędne będą także patelnie z dobrą powłoką. Znajdziemy już takie modele, które kosztują ok. 20 złotych. Nie polecam jednak takich patelni, bo jestem pewna, że ich powłoką nie jest ani odporna na zarysowanie ani na wysokie temperatury. Godne polecenia patelnie są wykonane z żeliwa, stali i tytanu. Ich powłoki natomiast zaprojektowane są z ceramiki, tytanu i teflonu. Obecnie patelnie teflonowe cieszą się mniejszym zainteresowaniem niż ceramiczne. Wybierając patelnie do domu, weźcie pod uwagę ich średnicę i przeznaczenie. Jestem pewna, że przydadzą się Wam patelnie przeznaczone do naleśników, panacakes i może jajek (jeśli lubicie jajka sadzone).

źródło ikony wpisu: m.dobrzemieszkaj.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *